”Låt gotlänningarna bestämma över strandskyddet”

Länsstyrelsen har beslutat att Sudersannas på Fårö inte får en förnyad strandskyddsdispens, trots att myndigheten tidigare bedömt det som möjligt.

”Vi kan bara beklaga att detta nu leder till att verksamheten läggs ned”, skriver två moderattoppar i ett inlägg i debatten om strandskydd.

”Vi kan bara beklaga att detta nu leder till att verksamheten läggs ned”, skriver två moderattoppar i ett inlägg i debatten om strandskydd.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2023-12-12 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den lilla men djupt uppskattade serveringen påstås ha en avhållande effekt för allmänhetens tillgång till stranden, trots att det handlar om några få meter rep på en av öns längsta badstränder. Vi kan bara beklaga att detta nu leder till att verksamheten läggs ned.

Moderaterna har länge varit för en ordentlig reformering av strandskyddet. Självklart ska allmänheten ha tillgång till stränder för naturupplevelser och rekreation. Vi vill inte ha inhägnade strandpartier på Gotland som stänger människor ute och försämrar tillgängligheten. Men att strandskyddet blivit en detaljreglering som ofta upplevs bisarr visar på behovet av förändring.

De senaste åren har vi sett exempel på hur diken, små tjärn och till och med byggda vattenhinder på golfbanor lett till att byggnation omöjliggjorts. Det är inte en tillfredsställande situation, och djupt problematiskt eftersom vi vill möjliggöra mer utveckling på landsbygder i hela Sverige – inte mindre.

Därför kommer den moderatledda regeringen gå fram med förslag för ett mer ändamålsenligt strandskydd, i två steg. För det första kommer det läggas fram förslag där utredningar redan genomförts. Där handlar det om att ta bort strandskydd vid sjöar mindre än 1 hektar, vattendrag som är smalare än 2 meter och runt anlagda vatten som skapats efter 1975.

I ett andra steg utreder vi hur strandskyddet kan reformeras för att öka möjligheterna till bebyggelse nära vatten, exempelvis vid kustsamhällen som under sommaren är populära besöksmål. Dessutom ska kommunerna få mer att säga till om när det gäller att peka ut vilka strandnära områden som är aktuella för utveckling, så att vi säkrar lokalt demokratiskt inflytande. Det är reformer som är viktiga för Gotland, där nuvarande regler på ett oproportionerligt sätt hämmar möjligheten till byggnation och näringsverksamhet.

Det bästa hade såklart varit om detta arbete redan varit slutfört. Tyvärr lyckades den förra regeringen inte nå i mål med frågan. De miljöpartistiskt präglade förslag till strandskyddsreform som lades fram på riksdagens bord var otillräckliga och samlade inte en majoritet bakom sig. Nu rättar vi till det misstaget genom att i två steg reformera strandskyddet i mer tillåtande riktning.