Låt hela Gotland växa – en översiktsplan för alla 92 socknar

Som politiker är vi ansvariga för hela Gotlands utveckling, och vi vill uttrycka vår oro över vissa delar av den föreslagna översiktsplanen som snart ska antas.

"Man vill även se begränsningar i föreslagna LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) gällande Sudersand och Tofta. Generellt verkar länsstyrelsen ha en väldigt strikt tolkning av lagstiftningen".

"Man vill även se begränsningar i föreslagna LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) gällande Sudersand och Tofta. Generellt verkar länsstyrelsen ha en väldigt strikt tolkning av lagstiftningen".

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2024-08-28 10:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Översiktsplanen spelar en avgörande roll för Gotlands utveckling framöver. Därför är det viktigt att den främjar utveckling inte bara i tätorter, och några få utvalda områden, utan hela ön – i alla 92 socknar.

Ett av de stora problemen med förslaget är hur resurseffektiv bebyggelseutveckling tolkas. Planen förespråkar i första hand utveckling i anslutning till befintlig bebyggelse och inom utpekade regioncentra och utbyggnadsområden. 

Detta kan i praktiken förhindra utveckling i många socknar, där behovet av bostäder och verksamheter är stort. Människor vill bo och verka på olika platser. Det måste vi tillåta. Det är varken rättvist eller klokt att stoppa utvecklingen på landsbygden genom alltför snäva tolkningar av resurseffektivitet.

Dessutom måste vi vara försiktiga med att göra skillnad på "servicenära landsbygd" och övrig landsbygd. Om vi ska främja en levande ö bör samma positiva syn på utveckling råda över hela Gotland. Att utveckla skolorter är viktigt, men det får inte ske på bekostnad av andra områden. 

Centerpartiet föreslår även att orter med privata förskolor inkluderas i definitionen av servicenära landsbygd – om definitionen ens ska vara kvar.

Även Visbys utveckling riskerar ett ställas inför stora hinder. I länsstyrelsens yttrande kan man läsa att de vill se större hänsyn till riksintresse och världsarv i översiktsplanen. 

Bland annat anser länsstyrelsen att stadsmässig bebyggelse med hus nära gatan och trädplantering för att skapa gaturum minskar kontrasten mellan innerstaden och ytterstaden och medför påtaglig skada på riksintresset. 

Man vill även se begränsningar i föreslagna LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) gällande Sudersand och Tofta. Generellt verkar länsstyrelsen ha en väldigt strikt tolkning av lagstiftningen.

Slutligen vill vi betona att kollektivtrafiken bör anpassas efter var människor vill bo, inte tvärtom. Att placera bebyggelse nära befintliga kollektivtrafikstråk kan låta klokt, men riskerar att hindra utveckling på platser där människor vill bosätta sig. Kollektivtrafiken måste kunna justeras för att möta de behov som uppstår.

Vi i Centerpartiet vill att översiktsplanen omarbetas så att den verkligen främjar utveckling och tillväxt på hela Gotland – i alla 92 socknar. Vi ser också att många av de synpunkter som kommit från länsstyrelsen måste tillbakavisas. En översiktsplan ska vara ett verktyg för inkludering och tillväxt – inte ett hinder.