Låt oss bära Emerichs minne och minnen vidare

Emerich Roth, som under andra världskriget mirakulöst överlevde fem koncentrationsläger, besökte under mer än 20 år de gotländska skolorna.

Emerich Roth önskade att vi inte bara skulle lära oss om Förintelsen utan också av Förintelsen.

Emerich Roth önskade att vi inte bara skulle lära oss om Förintelsen utan också av Förintelsen.

Foto: Tommy Söderlund

Insändare2023-01-27 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han brukade säga: "De överlevandes tid närmar sig sitt slut. Vi, som ännu kan berätta om våra upplevelser, är bara några få som är kvar i livet och vi orkar inte så länge till. När vi slutar berätta gör vi det nästan samtidigt".

Förra året hände det! Både Hédi Fried och Emerich Roth gick bort. De fattas oss!

Jag samarbetade under 25 år med Emerich och vi blev mycket goda vänner. 

Jag fick på nära håll se hur mycket han betydde för så många, inte minst för ungdomar här på Gotland. Många sa att de aldrig skulle glömma honom och lovade att föra hans berättelse vidare till sina barn.

Emerichs önskan var att vi inte bara skulle lära oss om Förintelsen utan också av Förintelsen. Han bad oss alla att inte vara passiva åskådare när människor gör varandra illa. Det var hans övertygelse att om deras grannar och alla andra människor reagerat och protesterat när de första tecknen på diskriminering visades mot judar, romer, funktionshindrade och andra skulle Förintelsen inte ägt rum.

Många förundrades över att Emerich som upplevt så mycket hat och ondska inte hade blivit bitter utan var fylld av hopp och kärlek främst till alla barn och ungdomar. Hans föräldrar och tre av hans systrar mördades under Förintelsen.

Emerich Roth ville alltid lyfta fram det goda och de goda exemplen. Därför delade Emerichfonden varje år på Fryshuset i Stockholm ut priser till elever, lärare och skolor som arbetade mot våld och för medmänsklighet. Under åren var det flera gotländska pristagare.

I dag är det Förintelsen Minnesdag, en dag att minnas och hedra offren för Förintelsen, men också att hedra de modiga människorna som stod emot, ofta med fara för sitt eget liv.

Det är också en dag för att påminna oss om vad som kan hända om vi inte sätter stopp. Men också om vad som händer just nu här hemma och runt om i världen.

Traditionellt högtidlighåller vi ikväll denna dag med ett program på Almedalsbiblioteket med tal och musik. 

Då kommer också Emerichpriset för trettonde gången att delas ut till en eller flera personer på Gotland som arbetar för medmänsklighet i Emerich Roths anda.

Trots att Emerich är död, så kommer hans minne att leva vidare!