Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz och en period av fasor världen aldrig tidigare varit med om fick sitt slut.
Minnet av fasorna riskerar att blekna vartefter åren går och de sista ögonvittnena lämnar oss ett efter ett. Dessa berättelser är viktiga dokument från en tid och ett arv som vi av medmänsklighet är skyldiga att bevara.
Vittnesmål och upplevelser börjar att ifrågasättas och förnekas. I en samtid som blir alltmer polariserad, där det inte bara finns en sanning – utan flera, fritt för alla välja bland – är bevarandet än mer viktigt.
Förintelsens minnesdag är sedan 2005 utsedd som internationell minnesdag av FN. Syftet är att hedra minnet av alla som föll offer under Förintelsen, liksom att bevara och sprida de lärdomar och ögonvittnesberättelser som finns från andra världskriget.
På Gotland finns sedan starten ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Gotlands län, Region Gotland och Uppsala Universitet Campus Gotland, där vi bjuder in talare, musiker och andra representanter från grupper som var drabbade, för att ge plats och uppmärksamma denna dag.
Genom Förintelsens minnesdag vill vi bidra till att berättelserna aldrig tystnar, aldrig glöms bort och aldrig förnekas – så att de får leva vidare och förhindra att historiens fasor upprepas.