Låt småhusdröm bli verklighet för fler

Majoriteten drömmer om småhusliv, men drömmen förblir just en dröm. Vad bostadsmarknaden har att erbjuda kan närmast liknas vid en sovjetisk traktorfabrik.

Kristoffer Tamsons (M).

Kristoffer Tamsons (M).

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Insändare2023-08-17 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För de som vill bo i småhus är dagens bostadsmarknad inte välkomnande. Särskilt inte i storstäderna. I Stockholm kostar en genomsnittlig villa i Stockholms län kostar närmare åtta miljoner kronor. Byggtakten skruvas ned och vad som byggs underlättar inte välkomnandet. Endast ett av fem färdigbyggda hus i Stockholms län är ett småhus. Faktum är att det inte har byggts så få småhus i storstäderna på över 100 år. 

Det är märkligt då de allra flesta vill bo i småhus. Friheten att kunna leva på det sätt man själv föredrar år en av de vanligaste anledningarna till att 7 av 10 vill bo i småhus. Det är också ett av de främsta skälen att flytta ut från storstäderna till närliggande län. 

Småhusbebyggelse bidrar till en mer hållbar utveckling. Trädgårdsstaden har ett betydligt lägre klimatavtryck än betongstaden. Småhusmiljöer bidrar dessutom till en ökad ansvarskänsla, vilket skapar trygghet. Småhusstaden ger människor chansen att förverkliga drömmar om att rå om sig själv. 

Att det är markbrist i storstäderna som stoppar småhusstaden stämmer dock inte – endast 14 procent av marken i exempelvis Stockholmsregionen är bebyggd. Det innebär att det är fullt möjligt att bygga nya småhusstäder även i storstadsregioner, utan att grön- eller jordbruksområden blir lidande. Debattens förmenta markbrist kan, om något, snarare tillskrivas de regleringar som förtätningsfilosofin givit födsel till. 

Majoriteten drömmer om småhusliv, men drömmen förblir just en dröm. Vad bostadsmarknaden har att erbjuda kan närmast liknas vid en sovjetisk traktorfabrik.  Det är emellertid inte för sent att lära av historiska felsteg.

Regioner ska inte cementera in ytterligare betongpolitiska bostadsmål i människors liv för att det passar centrala byråkrater. Det bör inte heller kommunerna. 

Den målpolitiska styrningen i regionernas och kommunernas centrala bostadsplanering måste bättre anpassas till människors unika behov och drömmar. Att ställa krav på variation snarare än antal innebär att fler kan få chansen att förverkliga sina boendedrömmar. I samma vända bör flera regelförenklingar ske för att jämna ut spelplanen mellan bostadstyper.

Det är hög tid att påbörja utvecklingen av hållbara städer där fler ges möjlighet att bo på det sätt de önskar. Låt småhus vara en del av lösningen på bostadsbristen.