Efter att ha läst artikeln i Gotlands Allehanda där skyddsombudet berättar om dålig stämning på biblioteket ”Många är rädda och mår dåligt” kan man som gammal bibliotekarie också bli orolig över som händer med den verksamhet vi värderar så högt. – För faktiskt är det så att biblioteken tillhör de institutioner som värderas allra högst av medborgarna. Varför? Jo för att de här möter en kunnig vänlig och service-minded personal och ett gott utbud av tjänster.
Då blir jag beklämd när jag läser avdelningschefen Angelica Andersson Fihns svar på medarbetarnas klagomål. Där hon uttrycker det så:
”Det handlar också om en kulturförändring i hur man jobbar i biblioteken i form av roller och befogenheter, Man måste låta chefer leda och fördela arbetet.”
Javisst det är faktiskt inte en kulturförändring utan en gammal sanning – men det ska vara ett demokratiskt ledarskap, det vill säga chefen lyssnar på medarbetarna med respekt för deras kunnande och erfarenhet. Man visar förtroende för medarbetarnas förmåga att utforma verksamheten inom de överenskomna ramarna utan detaljstyrning.
Det uttrycks väl i regionens Personalpolicy, Medarbetare:
Kommunens värderingar förtroende, omtanke och delaktighet vägleder oss i arbetet och genomsyrar de tjänster vi erbjuder våra brukare och kunder. En förutsättning för att verksamheterna ska fungera är att vi som medarbetare är motiverade, trivs och upplever arbetsglädje i vårt dagliga arbete och att vi tillsammans utvecklar verksamheten för att möta brukares och kunders behov nu och i framtiden.
Ledarskap Ett ledarskap i kommunen innebär att ansvara för att verksamheten uppnår förväntade mål och resultat. Med ett coachande ledarskap tas medarbetarnas egen förmåga till problemlösning, ansvarstagande och utveckling tillvara.
Hela policydokumentet finns att läsa på Region Gotlands hemsida. Ledare och medarbetare – personalpolicy för Gotlands kommun, antagen 2010-03-29.