Ledighetslinjen tar inte Sverige ur krisen

Statens budgetsaldo för 2020 väntas bli ett underskott på cirka 255 miljarder kronor, motsvarande 25 000 kronor för varje person i Sverige.

Ännu mer ledighet i ett av världens ledigaste länder, mitt i pandemikrisen.

Ännu mer ledighet i ett av världens ledigaste länder, mitt i pandemikrisen.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2020-11-26 20:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En rimlig invändning mot att fokusera på den siffran är att merparten av detta beror på faktorer som är svåra för staten att påverka – pandemin har drabbat hela samhället och därigenom ekonomin, samtidigt som globala handelsnätverk saktar in till följd av omfattande restriktioner. Det har varit rätt och riktigt av riksdag och regering att under dessa krismånader använda statskassan och de verktyg man har, för att stärka sjukvårdens motståndskraft och mota den ekonomiska krisen.

Ännu ser vi inte slutet på pandemin. Men vi kan redan nu konstatera att det kommer krävas flera år av hårt arbete och en mycket restriktiv finanspolitik för att åter spara i ladorna efter att dessa tömts för krisåtgärder under 2020-2021. Därför är det mycket oroväckande att regeringen och dess stödpartier, under denna andra våg av smitta, väljer att gå vidare med sitt förslag om ”Familjeveckan”. Den 4 november skickades förslaget ut på remiss för att sedan kunna införas.

Den så kallade ”Familjeveckan” var ett centralt löfte från Socialdemokraterna under valrörelsen 2018 och innebär i korthet att föräldrar ska ges en vecka extra ledigt varje år. De uteblivna skatteintäkterna till följd av att fler människor jobbar allt mindre beräknas bli cirka 32 miljarder kronor. Det motsvarar 58 000 poliser, 214 000 förskoleplatser eller 54 000 sjuksköterskor. Inte småpengar med andra ord.

För oss moderater var det tydligt redan 2018 när förslaget presenterades, att ”Familjeveckan” är en hejdlös felprioritering. Vi vet nämligen att Sverige är det land i EU där arbetslösheten ökat allra mest sedan 2014, alltså redan innan pandemin slog undan benen för ekonomin.

Men det är närmast en vansinnig felprioritering att gå vidare med reformen nu under år 2020. Det är inte ledighetslinjen som kommer ta Sverige ur krisen. Tvärtom behöver vi nu fokusera på att trycka tillbaka smittan, ge sjukvården förutsättningar att klara sitt uppdrag och återupprätta arbetslinjen i Sverige så att Coronakrisen inte övergår i en arbetslöshetskris. Alla förstår att Sverige inte är immunt mot de skadeverkningar som pandemin medför - men låt oss göra allt vi kan för att skadorna på vårt samhälle blir så små som möjligt.