Vad skulle Gotland vara utan en levande landsbygd: Ett vidsträckt sommarstugeområde, med Visby som centrum! Gatorna i Roma och Fårösund ekar tomma när sommarn har tagit slut. Butiker och föreningar har sedan länge lagts ner. Ett Mallorca på hemmaplan. Är det så vi vill ha det?
Småorterna har under lång tid långsamt tappats på invånare, men dödsstöten kanske kommer i och med nedstängningen av skolorna på dessa orter. Anledningen till detta är dåligt elevunderlag, det finns helt enkelt för få barnfamiljer på landsbygden. Men är det verkligen bra att byta ett problem för ett annat, större?
Hur ska man då lösa detta problem? Problemet är ju inte att dessa orter anses oattraktiva, utan för att det inte finns några jobb. Nästan alla Gotlands arbetsgivare finns i Visby, och vore det inte då lämpligt att Gotlands största arbetsgivare, Region Gotland, gör något åt det? Varför gör inte Region Gotland som staten, och sprider ut sina administrativa enheter över landet, eller i detta fall Gotland. Några stora arbetsgivare här är ju, just statliga företag och myndigheter, som Svenska Spel och Riksantikvarieämbetet, som båda har stora kontor i Visby. Så varför gör inte Regionen det också? Genom att flytta ut kontor från Visby till mindre orter, så skulle man på ett förhållandevis enkelt sätt långsiktigt säkra landsbygdens framtid.
Centerpartiet skriver på sin hemsida att "Vi vill se hela Gotland frodas och utvecklas [...] En så spridd befolkning och en så levande landsbygd är unikt i landet och en tillgång att vara stolta över i utvecklingen framåt". Därför borde detta vara en fråga av yttersta vikt för Centerpartiet och för alla andra som vill att Gotland fortsätter finnas utanför ringmuren.