Lindvall: Koncernbegrepp utan företagsekonomisk ansats

"Vårt mål är inte vinst, men vi behöver styra våra verksamheter så att vi har ett överskott för att klara av nödvändiga investeringar inom vård, skola och omsorg".

"Vårt mål är inte vinst, men vi behöver styra våra verksamheter så att vi har ett överskott för att klara av nödvändiga investeringar inom vård, skola och omsorg".

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Insändare2022-02-08 16:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till ”Hur har ni tänkt, Peter Lindvall?”.

Hej igen, Annika Melin, då fortsätter vi vårt samtal på detta sätt. Det är bra att vi ger möjlighet till fler att få ta del av dessa frågor och svar. Dock vill jag redan nu säga att flera av de saker i ditt senaste inlägg anspelar på politiska värderingar och vägval, (som konkurrens, utförsäljningar, privatiseringar), vilket jag som tjänsteperson vare sig vill eller ska uttala mig om. Här får jag hänvisa dig till de partier som finns i regionfullmäktige. 

Du säger att vi vill att våra verksamheter ska drivas enligt företagsekonomiska principer. Vi ska följa bland annat kommunallag och förvaltningslag och begreppet ”god ekonomisk hushållning” sätter ramarna för hur vi som region och kommun ska hantera vår ekonomi. Att budgeten som regionfullmäktige beslutar om varje år och som varje nämnd ska hålla sig till, tycker jag handlar om ekonomistyrning av offentlig verksamhet, ┣vilket inte är detsamma som företagsekonomiska principer. 

Vårt mål är inte vinst, men vi behöver styra våra verksamheter så att vi har ett överskott för att klara av nödvändiga investeringar inom vård, skola och omsorg framöver för att inte lämna över en skuldsatt verksamhet till kommande generationer. 

Ekonomin är ett av flera viktiga områden som vi som region och kommun ska förhålla oss till. Lika viktigt är det att vi balanserar ekonomiska mål mot till exempel kvalitetsmål i våra verksamheter, att medborgarnöjdheten bevakas, att sjuktalen för våra medarbetare beaktas och finns med i vår styrning. 

I dag har vi 18 mål som regionfullmäktige beslutat att vi ska arbeta efter. Det är inte enbart ekonomiska mål utan berör flera av de perspektiv jag nämnt ovan. Inte minst berör de också mål för vår samhällsutveckling.  

Ingången till detta ”samtal” var att du ifrågasatte begreppet koncern och koncernledningsgrupp inom regionen. Koncernbegreppet finns även i regioner och kommuner men utan med den företagsekonomiska ansatsen. Oavsett vad vi kallar Region Gotlands högsta ledningsgrupp på tjänstepersonsnivå, så kommer vi att ha behov av att hålla ihop den kommunala koncernen. All den samlade verksamhet som drivs i förvaltningsform, bolagsform, samägda företag eller privata utförare ingår i begreppet ”kommunal koncern”, enligt lagen om kommunal bokföring och redovisning.

Att vara region och kommun och att få arbeta i sådan verksamhet är något av det finaste man kan göra. Oavsett om man har rollen kanslichef, regiondirektör eller någon av våra övriga 248 yrkesroller.