Sveriges kommuner klarar inte av att göra skolan likvärdig. Det är ohållbart och hotar Sveriges ställning som kunskapsnation. Lärarförbundet vill därför att staten ska ta huvudansvaret för skolan, dess finansiering och säkra ett mer professionsstyrt skolväsende. Det är en förutsättning för att stärka likvärdigheten och förbättra läraryrkets villkor, status och attraktionskraft. Den professionella frihet som tidigare var en naturlig del av läraryrket är i dag kraftigt hämmad.
Tidigare har flera insändare lyft lärarbristen och problemen med att kompetensförsörja Gotland. Behöriga lärare är avgörande för undervisningens kvalitet. Vill vi öka elevernas meritvärden och få fler att fullfölja gymnasiet eftersom kommunen behöver rekrytera fler utbildade lärare.
Vi är stolta över alla lärare i alla olika verksamheter! Vår kompetens, vårt driv och engagemang ger resultat. Detta trots att vi har fler och fler obehöriga kollegor som bidrar till ökad arbetsbelastning och på sikt kan leda till fler sjukskrivna lärare. Det räcker inte att erbjuda en vacker natur för att locka fler lärare till Gotland. En hållbar arbetsmiljö och en livslöneutveckling är avgörande.
När lönefrågan diskuteras så visar det sig ofta att lärarna själva ska betala sin löneökning med en sämre arbetsmiljö. Ett uttryck kan vara ”be careful what you wish for” som att arbetsmiljö och lön är varandras motsatser. Det kan vi aldrig acceptera. Det borde inte heller huvudmannen göra om de vill behålla de lärare som finns i våra verksamheter och inte heller om de vill vara attraktiva för de lärare som kan tänkas söka sig hit.
Lönen måste vara rekryterande men också motivera till utveckling och få lärare att stanna kvar i yrket. Inflationen gör så att de lönesatsningar kommunen genomfört under senaste åren inneburit en lönesänkning för våra medlemmar i praktiken.
För att kompetenssäkra Gotland krävs behöriga lärare så framtidens ingenjörer, sjuksköterskor och hantverkare får den utbildning de har rätt till enligt skollagen.