LRF kräver ett grönt krispaket till bönder

Global matkris väntar och den lokal matproduktionen hotas.

Bransch med problem.

Bransch med problem.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-11-18 06:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter klimattoppmötet i Glasgow var alla överens. Ska vi vända utsläppskurvan måste många länder och sektorer göra mycket mer och snabbare. Men samtidigt som vi står med ena benet mitt i en klimatkris, är vi på väg in i en begynnande global matkris. Kostnaderna för att producera mat har fullständigt exploderat den senaste tiden. Det har slagit hårt mot Gotlands lantbrukare.

LRF kan i en aktuell beräkning visa att kostnaderna för oss svenska lantbrukare de senaste månaderna ökat med ofattbara 4,1 miljarder kronor på årsbasis.

Läget är så pass kritiskt att allt flera lantbrukare på Gotland funderar på om de över huvud taget har råd att producera mat.  

På Gotland exporterar vi 80 procent av det vi producerar och skapar drygt 4 000 arbetstillfällen som i sin tur ger viktiga skattepengar till bland annat vård och skola.

LRF vill att dagens politiska styrmedel ska vara mer flexibelt, klimatåtgärderna måste anpassas för matproduktionen redan från början. Vi är stolta över att vara en del av världens mest hållbara lantbruk, ska vi klara dessa tuffa tider krävs det att regeringen arbetar fram ett krispaket för det svenska lantbruket, precis som gjorts för andra verksamheter under pandemin. 

Den svenska regeringen behöver visa samma beslutsamhet som i Norge, där gav regeringen jordbruket ett krisstöd för att kompensera för de kraftigt höjda priserna.

De många investeringar som gjorts av Gotländska lantbrukare för en hållbar omställning får inte ha varit förgäves, vi önskar:

– Riktat stöd till lantbruket: likt det vid extremtorkan 2018. 

– Biopremie för biodrivmedel:

– Jordbruksavdrag: Ett nytt skatteavdrag ersätter dagens skattenedsättning på diesel.

– Återbetalning av dieselskatten: En tillfällig förstärkning av det befintliga återbetalningssystemet.

Det är viktigt att konsumenter betalar ett högre pris för mat som producerats på ett ansvarsfullt sätt med respekt för både djur, klimat och natur. Dessutom måste snabbare prishöjningar i Sverige vägas mot risken för ökad matimport. Import som många gånger varit förbjuden att producera i Sverige och som gör större skada för klimatet och är sämre för hälsan.  

Vårt budskap är därför tydligt: Vi behöver konsekvensneutrala styrmedel och att ni jobbar för att ge oss förutsättningar att fortsätta att producera hållbar mat i absoluta världsklass.