Det gäller särskilt vid torrt väder under februari-april. Då torkar vägbanorna upp och där finns damm från vinterns halkbekämpning och från vägslitage av dubbdäck.
Partiklarna som vi mäter kallas för PM10 och de är så små att de kan komma ned i lungorna. Långtidsexponering är farligt för hälsan och kan bland annat medföra luftvägsbesvär.
Region Gotland arbetar utifrån det åtgärdsprogram som regionfullmäktige beslutade för 2019-2025. Tillsammans med Trafikverket testar och utvärderar vi halkbekämpning med granitkross, som används på alla vägar i Visby i vinter.
Städning av gator utförs oftare och tidigare. Vid ny vägbeläggning används numer ett hårdare ytskikt som gör att vägslitaget minskar. Vi har kontakt med större parkeringsägare om deras rutiner för att minska dammet. Till den här säsongen har vi även utökat antalet mätstationer i Visby för att få en bättre bild av luftkvaliteten.
En av de nya mätstationerna är placerad på Norra Hansegatan utanför Polhemskolan, vilket har uppmärksammats i flera artiklar. Placeringen beror på att vi har en mäthistorik längs samma gata sedan tidigare och att vi därför kan göra en jämförande analys. Platsen är inte ett område med sämre luft jämfört med andra delar av Visby, utan den har valts för att den är en bra mätpunkt.
Region Gotlands åtgärder har hittills inte varit tillräckliga och fler insatser kommer att behövas för en bättre luftkvalitet. Exempelvis behöver vi minska biltrafiken genom centrala Visby och förbättra förutsättningarna för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Vi kommer även behöva bättre metoder för halkbekämpning, städning och dammbindning.
De dagar när det är höga partikelhalter brukar det synas som ett damm runt bilvägarna. Då är det bra att hålla avstånd, särskilt för känsliga grupper och vid fysisk aktivitet eftersom du då omsätter mer luft i lungorna. Det är bättre luft vid exempelvis grönstråk eller vid havet.
Den som vill ta del av mätningarna kan göra det på www.gotland.se/luftkvalitet.
Det bästa du själv kan göra för att bidra till en bättre luft är att promenera, cykla, samåka eller ta bussen i stället för bilen. Välj gärna dubbfria vinterdäck om du har möjlighet, håll hastigheten eftersom det virvlar upp mer partiklar om du kör fort.
Det finns en bred politisk förankring i frågan och en samsyn om att det behöver prioriteras mer framåt. Tillsammans kommer vi kunna skapa en stadsmiljö med frisk luft året om.