Lyssna och lär om äldrevård

"Diskussionen om hur åldringsvården på Hemse drastiskt försämrats efter privatiseringen handlar om just det; förhållandena på Hemse."

"Diskussionen om hur åldringsvården på Hemse drastiskt försämrats efter privatiseringen handlar om just det; förhållandena på Hemse."

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Insändare2021-12-04 06:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Andreas Unger 3/12.

Diskussionen om hur åldringsvården på Hemse drastiskt försämrats efter privatiseringen handlar om just det; förhållandena på Hemse. Därför blandar Andreas Unger (M) bort korten när han refererar till mätningar av åldringsvårdens kvalitet på Gotland innan privatiseringen på Hemse hade genomförts. 

Det äldreboendena på Hemse nu tampas med är att det återstår så lite personal att det är svårt att hinna med. ”Just nu bedriver vi ingen äldreomsorg som jag är stolt över”, skriver undersköterskan Angelica Dunstrand i GT. Det är ett ”Helt nytt sätt att jobba på där vi måste lära oss att sänka ribban för vården för våra kära brukare. För det har vi insett att vi måste för att inte krascha".

Men personalen kämpar på. 

När man bjöd in politiker för att berätta om förhållandena efter privatiseringen uteblev socialnämndens ordförande Rolf Öström (M). Lika avvisande var han till anhöriga som bad om ett möte med honom. När sakförhållandena ändå kom i dagen via tidningsartiklar anklagade Öström de som vittnat för ”svartmålning”, för ”ryktesspridning”, ”för att försvåra kompetensförsörjningen i äldreomsorgen” (GT 25 november). 

Det hade varit klokare att lära av dem som varje dag gör sitt allra bästa för att åldringsvården på Hemse ska fungera. Och fundera på om det var rätt beslut att bjuda ut åldringsvården till lägstbjudande.