En utredning om skolorna på Gotland har kommit fram till att åtta skolor på landsbygden bör läggas ner. Sannolikt finns en viss grund för ett sådant förslag.
Dock måste mycket mer vägas in för att nå dit vi alla vill, nämligen ett välfungerande samhälle där hänsyn tas till alla människors självklara behov av ett gott liv – för gammal och ung, jobb och fritid, samhällsservice och god miljö, landsbygd och tätort.
Nu pågår en intensiv debatt om förslaget. Det är bra. Det är demokrati.
Nu är det särskilt viktigt att lyssna till barnen. Det är de som direkt berörs. Det är deras framtid det handlar om. Barn har friska klara åsikter som inte är dikterade av vuxenvärldens många oklara hänsyn.
Att lyssna till barnen är dessutom numera lagstadgat. Barnkonventionen är svensk lag från årsskiftet. Där det stadgas att samhället ska tillförsäkra barn att fritt uttryck sina åsikter i frågor som rör barnet och att deras åsikter ska tillmätas betydelse.
Till detta kan läggas ett övergripande krav att barnets bästa ska komma i främsta rummet.
Alltså: när utredningens förslag nu bereds i regionen måste man finna välfungerande former för att lyssna till barnens åsikter. Deras åsikter måste väga tungt när det slutliga beslutet tas.
Ytterst handlar det om det gotländska samhällets goda utveckling.