Med stor besvikelse tog vi del av regionstyrelsens beslut att inte vilja sälja till den enda intressent som lagt bud på Roma-paketet. Stödet för att affären skulle fullföljas har varit massiv från de som har Roma som serviceort. Det har uttryckts på sociala medier och genom insändare från, förutom enskilda, föreningar såsom Roma hembf, Björke hembf, Roma Intresseförening, Roma-Björke LRF-avd, och Roma PRO. Dessa föreningar representerar en mycket stor del av invånarna i Roma med omnejd. Sällan ses sådan samstämmighet i en fråga.
Vi har det senaste året genomfört ett antal möten inom LUP (Landsbygdsutvecklingsplan) på regionens inrådan och med dess stöd. Ett tjugotal föreningar har varit representerade. Vad har då framkommit? Bostadsbyggande och öppnande av Romabadet har varit det klart mest efterfrågade. Men vilken betydelse får denna lokala samsyn när regionen ska fatta beslut? Uppenbarligen ingen. Meningen har varit att detta LUP-arbete skulle fortsätta i höst. Frågan är om det är värt att lägga ner tid på detta?
Skulle det bli ett nej också i fullmäktige 28 september så är vi ute i det okända. Då har vi sagt nej till en seriös kunnig entreprenör som känner samhället väl och som är beredd att satsa på dess utveckling.
Ett ja till det budet skulle befria regionen (oss skattebetalare) från årliga kostnader på drygt 500 000, för tomma lokaler. Kostnader som kan liknas vid att köpa havre åt en död häst. År efter år.
Ska objekten ut på en ny anbudsrunda finns inga garantier om att något bud kommer in överhuvudtaget. Vi förlorar inte bara tid, utan riskerar också att stå utan villig investerare. Kan de som nu röstat ner förslaget lova att regionens egna fastighetsbolag Gotlandshem tar ansvaret för nya bostäder i Roma? Gotlandshem är sedan länge genuint ointresserade av att bygga i Roma. Daniel Hallgren är villig att ta det ansvaret. Vem tycker ni är lämpligast att ge uppdraget?
Ni som har ansvar för Gotlands utveckling: Missa inte chansen till denna unika satsning på landsbygdsutveckling! Rösta ja!