M: Äntligen en geriatrisk avdelning på lasarettet

Insändare2022-01-19 10:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den gångna veckan kunde vi läsa att det nu finns en liten geriatrisk vårdavdelning på lasarettet, det vill säga en avdelning där äldres sjuk- och hälsovårdsbehov får ett samlat grepp. Här finns specialkompetens inom det området i form av läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. 

Detta är något som vi moderater önskat länge och fört fram i det politiska arbetet och i valrörelser. Så det är med stor tillfredsställelse vi nu ser att en geriatrisk avdelning kommit till stånd. Det är bara att gratulera förvaltning och politik till att ha lyckats med detta trots att det råder stor brist på personal inom geriatriken i hela landet.

Gotland är det län som har flest äldre invånare – och var kan det därför vara mera angeläget att ha geriatrisk kompetens än här? Vi lever längre och håller oss friska allt längre. Men när behoven kommer, så är behoven ofta av många olika slag. Och då är det viktigt att kunna få en samlad bedömning utförd av specialister på geriatrik. 

Med detta inte sagt att inte mycket bra gjorts och görs på Gotland. Jag tänker till exempel på konceptet ”Trill int ikull” i socialförvaltningens regi. Varje höst ordnas en kampanjvecka för detta, där gotlänningarna kan få testa sin förmåga på olika sätt, inte minst sin balans. Många fallolyckor skulle kunna undvikas om vi dagligen tränade vår balansförmåga för att inte snubbla och falla. Hela året finns utmärkt infomration att ta lärdom av på regionens hemsida.

Jag har under mina många år som politiker hört många föredrag av Yngve Gustafsson, pensionerad professor i geriatrik vid Umeå universitet. Han kan bättre än någon belysa vikten av rätt behandling och rådgivning för äldre och de positiva effekterna av detta. För den som vill lyssna på honom, kan  jag rekommendera hans program i Sommar i P1 från den 13 augusti 2020.

Äldrefrågor i ett brett perspektiv kommer att bli en viktig fråga i valet i höst. Det handlar naturligtvis om sjuk- och hälsovård, men också om olika boendeformer, valfrihet vid val av särskilt boende, åtgärder för att minska utanförskapet med mera. De frågorna blir en viktig del av Moderaternas valprogram!