M: Ingen vill ha kaos på Norsta Auren

Gotland är med sina många, långa och ofta orörda stränder en unik upplevelse att erbjuda både fastboende och hitresta.

"I ett aktuellt ärende har länsstyrelsen aviserat att man vill avslå en ansökan om strandskyddsdispens på Norsta Auren, där en aktör även i år vill ställa upp en container som tillfällig arbetsplats för de som sköter parkeringen".

"I ett aktuellt ärende har länsstyrelsen aviserat att man vill avslå en ansökan om strandskyddsdispens på Norsta Auren, där en aktör även i år vill ställa upp en container som tillfällig arbetsplats för de som sköter parkeringen".

Foto: Privat

Insändare2022-04-25 15:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Gotland kan man i princip gå runt hela ön längs med vattnet, utan att stoppas av stängsel och staket som stänger människor ute. Det är få förunnat att ha en region som är så tillgänglig som vår.

Med det sagt är det viktigt att vi inte låter Gotland bli ett enda stort naturreservat där utveckling hämmas. Att det startas en glasskiosk, en liten servering eller bar i strandnära lägen höjer besöksvärdet och gör livet enklare för den som vill svalka sig mer än bara i vattnet. Att en lokal sockenförening jobbar med strandstädning, sköter en parkering eller underhåller en toalett i strandnära läge är andra exempel på verksamhet som bör uppmuntras – och ersättas – av Region Gotland.

I ett aktuellt ärende har länsstyrelsen aviserat att man vill avslå en ansökan om strandskyddsdispens på Norsta Auren, där en aktör även i år vill ställa upp en container som tillfällig arbetsplats för de som sköter parkeringen. Containern är utöver det också ett litet kafé för kaffe- och glassugna, och har varit mycket uppskattad under de år verksamheten redan stått där.

Med ett avslag på strandskyddsdispensen försvinner förutsättningarna för att sköta parkeringen på ett rimligt sätt. Då stängs ytan i stället av helt. Och konsekvensen blir att de uppemot 15 000 bilarna som årligen vill besöka Norsta Auren i stället parkerar ute i naturen. Parkeringskaos väntar om inte länsstyrelsen intar en mer konstruktiv hållning. Fårö fyr med omgärdat område av mur och bostäder ligger mellan containern och parkering och det är cirka 175 meter till stranden.

På kort sikt är det länsstyrelsen som behöver agera konstruktivt. På längre sikt behövs andra lösningar, för att säkra att vi får både ordning och utveckling i strandnära lägen. Exempelvis bör strandskyddslagstiftningen skrivas om – så att den som vill ska få bygga en bod, bastu eller brygga på egen mark. Vidare bör strandskyddsärenden inte ligga hos länsstyrelsen över huvud taget. Om staten lät kommunerna fatta beslut om strandskydd och serveringstillstånd utan en tung överrock från länsstyrelsen hade vi inte haft de problem som Norsta Auren och Sudersannas upplevt.

Villor/sommarstugor som hindrar framkomlighet längs med varenda strandkant är det ingen gotlänning som vill se. Men att någon enstaka verksamhet öppnar i ett strandnära läge, det tillför betydligt mer än det förstör. Det är en del av vår gotländska unicitet. Låt oss ta vara på det! Service kräver turisterna om de ska trivas och återvända.