Moderatkvinnor centralt och lokalt på Gotland skriver i en insändare den 26 oktober att de vill bli en ledande röst för jämställdhet.
Det låter väldigt bra men väcker väldigt många frågetecken. M-kvinnorna verkar inte bry sig om jämställdhet i bolagsstyrelserna utan kallar det nedvärderande för elitistiska föreställningar.
I bolagsstyrelser i Sverige ligger andelen kvinnor på 36 procent och i aktiebolagsstyrelser är det ännu sämre, där ligger andelen kvinnor på bara 20 procent vilket de senare två åren bara har ökat med 0,94% procent.
Flera länder har gått före och lagstiftat om kvotering bland annat Island som nu ligger på 46 procent kvinnor i bolagsstyrelser, Frankrike som har 44 procent och Norge som ligger på 41 procent andel kvinnor.
Dessa siffror borde göra det tydligt även för moderatkvinnorna att en lagstiftning nu snart är nödvändig även i Sverige då näringslivet självt inte klarar av att höja dessa siffror.
Ibland kan man få höra att vi inte ska kvotera för vi ska ha de bästa ledamöterna. Tror ni verkligen på fullaste allvar att styrelserna i dag har de bästa möjliga ledamöterna utan kvinnorna? Nej, självklart inte.
Jämställdhetsmyndigheten är något annat moderatkvinnorna slår ner på. En myndighet som bland annat är inrättad för att arbeta mot hedersförtryck, prostitution och människohandel. Hur kan man anse det vara elitistiskt?
Det verkar ändå bra att moderatkvinnorna har insikten om att de har mycket att arbeta på i deras eget parti först.
Att Moderaterna bedriver klappjakt på ekonomiskt svaga grupper och sjuka människor genom att sänka deras inkomster och låta sjuka och pensionärer betala en högre skatt än löntagare kan inte på något sätt beskrivas som jämställdhet. Menar moderatkvinnorna allvar med att kämpa för jämställdhet så är det där, i det egna partiets åsikter de måste börja.
Flertalet av våra fattigpensionärer och sjuka är kvinnor som arbetat hårt och länge för en väldigt låg lön ofta inom vård och städ. Det är inte rätt att bestraffa dessa kvinnor med fattigdom som Moderaterna vill göra.
Socialdemokraterna antog redan för 26 år sedan ”varannan damernas” och har i alla nivåer arbetat efter detta allt sedan dess, även på första namnen på de olika listorna.
Jag välkomnar ändå om moderatkvinnorna kommit till insikt om att jämställdheten i Sverige måste kämpas för varje dag och att det finns väldigt mycket kvar att arbeta med.
Vi behöver vara många som höjer våra röster. Vi socialdemokratiska kvinnor har kämpat för jämställdheten i mer än 100 år men ger inte upp. Välkomna i kampen!