Innan 2035 kommer cirka 70 procent av vår nuvarande lärarkår i förskola och grundskola att gå i pension och behöver därmed ersättas av nya lärare och pedagoger. Det innebär ett enormt rekryteringstryck, men vart hittar vi dessa stjärnor. Och hur kan vi få dem vi redan har att stanna kvar?
Vi tror att en stor del i detta pussel handlar om själva arbetsmiljön för både anställda och elever. Generellt är förskolans och grundskolans personalgrupper en yrkeskategori som har hög sjukfrånvaro, så även på Gotland. Vi har en genomsnittlig sjukfrånvaro på 7,11 procent för år 2022, där förskolan toppar med en sjukfrånvaro på hela 8,3 procent. (Regionens genomsnitt var 5,2 procent för år 2021). Vi ser även att kvinnor har högre sjukfrånvaro än män; 7,36 procent jämfört med 6,12 procent hos männen. Under innevarande år kommer vi även kunna följa frånvaron hos eleverna, vilket gör att vi kommer få en bättre bild över den totala sjukfrånvaron i skolan.
En orsak till denna höga sjukfrånvaro är stress. Enligt den undersökning som Region Gotland utför två gånger per år, utpekas stressen i våra skolor och förskolor som den största utmaningen. Undersökningen visar att varannan medarbetare inom skola och förskola upplever en orimlig stressnivå, det vill säga 51 procent. (Genomsnitt för motsvarande verksamhet i Sverige ligger på 38 procent). Den stressigaste miljön verkar förskolan ha, där hela 65 procent anser att de har en orimlig stressnivå.
Det som är positivt är att hela 95 procent av medarbetarna anser att deras arbete känns meningsfullt, vilket innebär att vi ännu har möjlighet att fånga upp medarbetarna, få dem att stanna kvar i sin yrkesroll och på våra förskolor och skolor – om vi kan åtgärda den stressiga arbetsmiljön.
Vi kommer därför att arbeta för att få ner stressnivån. Exempelvis vill vi få in fler vuxna i verksamheten, som kan avlasta pedagogerna så att de kan fokusera på lärandet och själva verksamheten med barnen samt att pedagogerna ska hinna ta rast under dagen och återhämta sig mellan sina arbetspass. Vi kommer också arbeta för att få bra studiero för elever genom att se på möjligheterna att få till läxläsningshjälp och att inleda skoldagen med frukost, för att på så sätt få en bra grund för barnen att orka hela skoldagen och kunna ta till sig kunskapen som förmedlas.