M: "SD håller Sverige kvar i en falsk trygghet"

Denna vecka röstade SD nej till att Sverige bör gå med i Nato.

Insändare2022-04-03 11:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var i samband med att utrikesutskottet röstade om ett säkerhetspolitiskt betänkande som de sverigedemokratiska ledamöterna tog ställning mot ett svenskt medlemskap i Atlantpakten. I grunden ett olyckligt ställningstagande eftersom SD:s agerande ytterligare håller Sverige kvar i den säkerhetspolitiska otrygghet där vi nu befinner oss.

I ljuset av Rysslands invasion av Ukraina har många svenskar omvärderat synen på ett svenskt Natomedlemskap. Flera undersökningar visar nu att nära en majoritet av svenska folket är för ett Natomedlemskap. Samma trend syns i Finland. Det är glädjande och öppnar för att inom kort, tillsammans med Finland, ta beslutet om att gå med.

Trots denna verkligt folkliga omsvängning befinner sig SD kvar i en säkerhetsanalys som utgår från att det står en Berlinmur mitt i Europa och att Sveriges säkerhet bäst värnas av att balansera mellan öst och väst. Så är inte fallet längre. Sverige tillhör väst, politiskt, ekonomiskt, kulturellt och vi borde även göra det militärt.

Redan i dag genomför vi omfattande övningar tillsammans med Nato. Just denna vecka pågår Nato-övningen Cold Response i Nordnorge med över 30 000 soldater och officerare, där också Sverige deltar med trupp. Men trots att vi har ett mycket nära samarbete med Nato omfattas vi inte av alliansens garantier om det värsta skulle hända. 

Det är inte det att det saknas sunda krafter i SD som ser saken annorlunda. Partiet har tillsammans med de fyra borgerliga öppnat för en svensk så kallad Nato-option, ett välkommet beslut. SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson har också nyligen sagt att partiet ”inte utesluter” ett svenskt Natomedlemskap. 

Det är bra, men nu måste SD ta steget fullt ut och göra sin säkerhetspolitiska hemläxa. Det som gynnar svensk självständighet och suveränitet bäst i dag är att fullt ut omfattas av Natos artikel 5 och gemensamma försvarsgarantier. Inte att invaggas i falsk trygghet om att sådant som kanske en gång tjänat oss väl fortfarande gör det.

Nu är tid för handling. Den ryska aggressionen har ökat kraven på att vi som folkvalda sätter det som är bäst för Sverige främst i den säkerhetspolitiska analysen. Det innebär mod att våga ompröva gamla sanningar redan i dag, inte om fem eller tio år. Då kan det redan vara för sent.