Under pandemin var gruppen äldre (över 65 år) den som månades allra mest om på grund av att vi riskerade att bli allvarligast sjuka. Vi fick i princip utegångsförbud/besöksförbud och vi var högprioriterade när det gällde vaccinering – och är fortfarande.
Men var finns omtanken när det gäller den vanliga förebyggande hälsovården? Det bör vara självklart att få tillgång till den utan att det är begränsat på grund av för hög ålder!
Men så är det inte. När det gäller den viktiga mammografiundersökningen upphör den vid 74 års ålder. Ja, du läste rätt – 74 år! Jag är inte säker på att alla vet det förrän man plötsligt upptäcker att det var sista gången!
Hur kan det vara möjligt? Kan man inte få bröstcancer efter 74? Det kan man naturligtvis! Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år. Den tidiga upptäckten kan både rädda liv och bidra till en minskad sjukvårdskostnad. Och inte minst till minskat lidande för kvinnan själv och för närstående. Det är ju inte bara en kvinnofråga – många i omgivningen drabbas naturligtvis också.
Är det så att myndigheter i Sverige faktiskt åldersdiskriminerar i dag, när vi har 2023? Är vården inte jämlik och rättvis?
Nej, det verkar inte så. Vi måste kräva en ändring! Självklart ska alla kvinnor erbjudas kostnadsfri mammografi livet ut!