Många argument för att tänka tvärtom för skolan

Skolutredningen är intressant. Men jag skulle önska att man tänker långsiktigt. 

"Servicen försvinner och är ett faktum i många socknar redan nu. Tvärtemot borde vi gynna trenden att bo nära naturen och odla sin egen mat."

"Servicen försvinner och är ett faktum i många socknar redan nu. Tvärtemot borde vi gynna trenden att bo nära naturen och odla sin egen mat."

Foto: Carina Johansen/TT

Insändare2020-10-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje skola bör beaktas och alla inblandade få komma med konstruktiva förslag. Varför har man hakat upp sig på elevantalet? Resultatmässigt finns inga belägg för att större skolor är bättre. Vi har hyfsat renoverade skolor som med små medel kan uppnå de önskemål regionen valt att ta fasta på. 

Varför inte fylla dem med elever? Det är till exempel samma avstånd från Stenkyrka till Visby som det är från Visby till Stenkyrka. Om Stenkyrka är en fungerande skola så fyll den med elever då innan vi satsar millioner på ett nytt projekt. Det tillkommer kostnad för extra utrymmen men det är en liten investering i sammanhanget. 
Skolskjutsar och fem långa dagar i veckan istället för en eller två dagar i veckan, det är en drastisk försämring av livskvalitet för de gotländska barnen och vad det kommer att kosta vet vi inte. 
De nedlagda skolbyggnaderna ska säljas eller hyras ut heter det. Men de påtagliga bristerna måste åtgärdas även om byggnaderna ska hyras ut eller säljas! Och det vet vi ju att de här skolorna kommer att kosta pengar även när de står tomma. Så vad är vinningen med det? 


Visby ska utökas det tycker nog alla? Folk bosätter sig där de trivs och vill gärna ha nära till service, skola och jobb, så är det. Så är det även för de som bor på landet. Man har valt att bosätta sig där, med närhet till naturen och rimligt avstånd till skola, jobb och service. 
När man hämmar landsbygdsutvecklingen drabbar det alla! En ort utan skola får ingen inflyttning av nya familjer, och avfolkas på sikt. Inga ungdomar finns då kvar och tar över livsmedelsproduktion, jord och skogsbruk, natur och djurvård. Servicen försvinner och är ett faktum i många socknar redan nu. 
Tvärtemot borde vi gynna trenden att bo nära naturen och odla sin egen mat. Värna deltidsboende gotlänningar och hålla samhällena öppna. Underförstått, det är inte klimatsmart att lägga ner fungerande landsbygdsskolor. Det får för stora konsekvenser.
Men lärarbristen då? Och elevhälsan? Hur löser vi det? Ja det bör rimligen inte vara något problem år 2020 att sköta undervisning, möten, kompetensutveckling och doktor skolhälsa på distans. 
Det hade det behövts en utredning om...