Många olika aktörer skapar tillsammans turisthat

Man hör dagligen hur folk spyr galla över turisterna. De verkar sakna vanligt folkvett och något trafikvett har de inte heller.

Fåröfärjan.

Fåröfärjan.

Foto: Joakim Nyberg

Insändare2024-07-23 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje dag under högsommaren så ska ju turisterna naturligtvis till Fårö. När bilköerna vissa dagar går till Bunge kyrka så blockeras varenda vägkorsning ner till färjan. Färjekön börjar rulla och plötsligt är färjan full och kön stannar. Några bilar hamnar mitt i en vägkorsning trots markering i vägen. Det hjälper inte att hytta med näven, för turisten kommer varken framåt eller bakåt. Vänd om eller vänta är det som gäller för oss som vill korsa vägen. Vi kan stå ut med detta problem för vi vet att snart är allt som vanligt igen.

Det som absolut är ett större problem är alla privata vägavstängningar och diverse förbudsskyltar som kommer upp under sommaren. En fastlänning kan tydligen inte acceptera att det förekommer trafik på vägen utanför fritidshuset. En väg som de fastboende använt för att ta sig till stranden och gjort detta sedan långt innan turisten ens var född. Det är numera privat väg. Hur många privata vägar kör inte turisterna på när de är ute och finåker? Skillnaden är bara att efter många privata vägar så bor det fastboende gotlänningar som har överseende med lite trafik.

Ytterligare ett problem uppstår ofta när fiskebodar byter ägare. I ett litet fiskeläge annonserar en fastighetsmäklare ut en fiskebod till försäljning. Utgångspriset innehåller ofta siffra och fem nollor. Varje gång tänker jag att "jävlar där rök en fiskebod till". Den fiskeboden blir säkerligen en förtäckt sommarstuga i framtiden. Problem blir det också för de övriga i fiskeläget som ska fortsätta med fiske i fiskeläget. Att dras med en störningskänslig turist mitt i fiskeläget är ett aber. Affärsmän tänker i pengar och så gjorde väl han som sålde fiskeboden också. Tyvärr.

Vad beträffar fiske i övrigt så har Havs och vattenmyndigheten (HAV) sedan många år arbetat för att det kustnära fisket (under 3 meters djup) ska vara avsatt för fisketurism.  Det traditionella fisket genererar inte tillräckligt med pengar i det finansiella systemet, men fisketurismen anses göra det. Mycket skumt agerande för att komma från en myndighet.

Självfallet bör vi ha turister på Gotland, men det ska inte vara på vilka villkor som helst. Myndigheterna har sitt ansvar att inte slå undan benen på lokalbefolkningen men även viss girighet hos lokalbefolkningen bidrar också till konflikt med turismen. Jag är inte ett dugg förvånad.

Man kanske skulle snegla lite på Åland med sin hembygdsrätt för att köpa fastighet på Gotland. Det är självfallet lite prishämmande att inte kunna sälja till högstbjudande, men på sikt kanske det blir bra.