Marginellt lägre fart sänker priser och hjälper miljön

Färjetrafiken är en utmärkt indikator på tillståndet  i regionalpolitiken och i klimatomställningen.

"Med marginella fartminskningar skulle utsläppen kunna minska rejält, med undantag för eventuella avsteg vid trafiktoppar. Detta tycks dock ogillas av alla partier i regionfullmäktige, obegripligt!".

"Med marginella fartminskningar skulle utsläppen kunna minska rejält, med undantag för eventuella avsteg vid trafiktoppar. Detta tycks dock ogillas av alla partier i regionfullmäktige, obegripligt!".

Foto: Emil Lundberg

Insändare2023-04-15 07:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att färjepriserna tillåts skena iväg från principen om vägpriser är ett tecken på usel regionalpolitik. Detta tycks alla utom regeringsmakten inse, obegripligt! 

Att färjornas utsläpp tillåts ligga kvar på fortsatt höga nivåer är ett tecken på usel klimatpolitik. Med marginella fartminskningar skulle utsläppen kunna minska rejält, med undantag för eventuella avsteg vid trafiktoppar. Detta tycks dock ogillas av alla partier i regionfullmäktige, obegripligt! 

Klimathotet är känt och kraven på världens ledare har tydligt uttalats av FN:s generalsekreterare så sent som november förra året. ”Vi är på väg mot ett klimathelvete. Ett kollektivt självmord om vi inte vidtar snabba åtgärder mot klimatförändringarna”

Och i början av i år 2023 kom den årliga rapporten från Klimatpolitiska rådet. Den konstaterade att den politik som den nya regeringen hittills presenterat är inte tillräcklig för att nå klimatmålen för år 2030. I stället för att snabbt minska utsläppen kommer de tvärtom öka också enligt regeringens egen bedömning. Det skulle i så fall bli första gången på två decennier med ökade utsläpp! 

Nyligen kom också Naturvårdsverket, med sin årliga rapport och konstaterade att våra nationella klimatmål 2030 är i farozonen. Det krävs nu långsiktiga politiska beslut. Liknande krav framfördes också av den nationella samordnaren för Agenda 2030, förutsättningarna för att nå klimatmålen finns, men det krävs en samlad och tydlig politisk vilja. 

Slutligen ett akut upprop torsdagen den 13 april från 531 forskare till regeringen, fortsätter vi i samma riktning blir sveket från er ledare monumentalt. Domen blir hård, ni kan inte säga att ni inte visste! 

Klimathotet är känt och akut. Än finns lite tid som dock krymper i snabb takt. Nu krävs mod och handlingskraft. Jag önskar och hoppas fortfarande att någon ledande lokalpolitiker har insikten och ansvarskänslan att agera i ”vårt” trafikråd vars uppgift är främja klimatsmarta och goda kommunikationer till och från Gotland. 

Marginellt lägre fart är ett klimatbeslut, som gör skillnad och som också borde påverka biljettpriset!