Märkesfusk och vilseledning

Man ska inte behöva handla med förstoringsglas.

Man ska inte behöva handla med förstoringsglas.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-03-02 17:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som nyligen såg på Uppdrag Gransknings program i SVT om Krav-märkning har säkert blivit desillusionerade. Jag har haft många mejlkonversationer med Livsmedelsverket på tre olika chefsnivåer angående vilseledande varumärkningar. Mitt exempel har varit att man på hyllor och på framsidesetiketter kan läsa "alkoholfritt". På baksidan står det finstilt till exempel att det innehåller 0,5 procent alkohol. 

EU godkänner att man får – men inte måste – märka en vara som alkoholfri om den innehåller upp till 2,25 procent alkohol. Denna vilseledande märkning av drycker tillåter både Systembolaget samt dagligvaruhandeln.
Fram till 2020 ansåg Livsmedelsverket att märkningen var vilseledande – vilket var förbjudet. Men man gjorde ingenting åt det. Från 2020 har man ändrat åsikt och anser att det inte är vilseledande om det på hyllor med mera samt framsidesetiketter står enbart "alkoholfritt" trots att det är en alkoholdryck om än svag. 

Tillverkare måste inte vilseleda. Som konsument kan man hoppas på att slippa handla med förstoringsglas och på att handeln kommer att skylta och saluföra varor som ej vilseleder. Påpeka gärna för ansvarig personal hur dom ser på märkningen. Då menar jag inte det dom kallar för oxfilé.