Jesper Skalberg Karlsson, aspirant på plats i riksdagen, följer partiledningen i Stockholm och sprätter politisk dynga på S/MP/C i en insändare tisdagens GT, antingen med avsikt att skapa så mycket förvirring som möjligt med opportunt röstfiske i kikaren eller också av ren okunskap.
Det vräks ut felaktigheter eller överdrifter och det är alltid någon annans fel.
Sett över året har Sverige ett överskott av el och då EU har ett regelverk som säger att minst 70 procent av befintlig kapacitetsöverföring ska göras tillgänglig för EU-länderna, gör det att då Europa har brist på el är vi tvungna att exportera. Detta är den största anledningen till de höga priserna och elbolagen exporterar gärna då priserna där nere är höga. Billigt producerad vattenkraft säljs gärna med stor vinst och Karlshamnsverket blir lönsamt att dra igång. Marknaden styr i moderat anda?
Tyvärr har politikerna de senaste decennierna inte investerat i kraftledningar från norra till södra Sverige, vilket gjort att sydvenskar hamnat så dyrt till i transporten från norr att de har priser jämförbara med Europas. Vems fel är det?
Så detta eviga tjat om kärnkraften: Det är inte S/MP/C som lagt ner kärnkraftverk utan orsaken står att finna i att EU införde hårdare säkerhetskrav på verken. Då fann man av marknadsmässiga (!) skäl att det inte var lönsamt att reparera och köra vidare. Mikael Odenberg, Moderaternas förre energipolitiske talesperson, håller med.
Ny kärnkraft som Moderaterna vill ha tar för lång tid och blir dyrt, se bara på Finland! Var ser vi moderat budget för det? Frankrike med mycket kärnkraft har högre pris på el än vad vi har. Från land osynlig vindkraft 6 mil ute till havs, som en del moderater fasar för, låter desto bättre. Speciellt som just den regionen behöver mer ström.
Moms på konsumtion är en rättvis skatt. Den som har stort boende, slösar med elen för uppvärmning av poolen kan betala mer i skatt. Ibland blir skatten hög som nu och ibland, då elpriset ligger på några ören, låg. Lite som att spela på börsen är det också att välja fast eller rörligt pris. Chansningen på rörligt pris under de billiga tiderna önskar många i dag ogjord.
Istället för att ta bort momsen på el, kan man höja grundavdraget för de lägst avlönade, vilket ger en rättvisare fördelning.
Kan man få be om mindre lättköpta argument – även kallat valfläsk – från Jespers sida!