Besöksnäringen delar självklart viljan att bekämpa smittan och under pandemin har näringen tagit ett enormt ansvar. Tyvärr har inte regeringen tagit samma ansvar i behandlingen av besöksnäringen. Trots att statistik visar att smittspridningen är i stort sett obefintlig på till exempel restauranger förbjuds nu fler än fyra personer att sitta vid samma bord och alkoholförsäljning från klockan 20. De stödåtgärder som presenterat har varit välkomna men är otillräckliga.
Redan har drygt 500 personer inom besöksnäringen på Gotland varslats om uppsägning eller permitterats. Totalt i Sverige har över 100 000 människor i näringen förlorat jobbet, varslats eller permitterats, många av dem unga. För att minska risken för att ytterligare hundratals jobb försvinner på Gotland behövs bättre stödåtgärder och de måste betalas ut omgående.
Riktad ersättning för alkoholstopp. Förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 innebär i praktiken ett näringsförbud för många restauranger under de timmar på dygnet då intäkterna är som störst. Ett stöd som ger 100 procent ersättning för det intäktsbortfall alkoholstoppet leder till måste börja betalas ut omedelbart.
Förbättrat omställningsstöd. Företag som i praktiken inte kunnat ha öppet ska få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta. Maxbeloppet behöver återställas till de presenterade 75 miljoner kronor per månad och företag samt gälla retroaktivt. Dessutom behöver de de långa handläggningstiderna åtgärdas.
Hyresstöd. Företag som inte omfattas av omställningsstödet, behöver få ett hyresstöd på minst 50 procent av den fasta hyreskostnaden.
Utökat korttidsarbete. Det måste återigen bli möjligt att permittera medarbetare på 80 procent.
Nu är det hög tid att regeringen ger snabba besked om förbättrade och förstärkta stöd.