Massturismen farlig för Gotland

Rubrikerna om sommarens besöksrekord och dess baksidor är många.

Vattnet tryter när besökarna blir fler.

Vattnet tryter när besökarna blir fler.

Foto: Ajit Solanki

Insändare2021-08-02 13:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vattenkris, nattlig ljudterror, ökande smittsiffror, svårt belastade avlopp, parkeringskaos, felparkerade husbilar i naturreservat, hårt tryck på sjukvården, fastighetsägare inskränker allemansrätten, bostadsbrist för gotlänningar. 
Gotland är långt ifrån ensamt om att dras med överturismens baksidor. Besöksindustrin har under de senaste årtiondena vuxit explosionsartat. Antalet ankommande turister globalt har femdubblats sedan mitten av 80-talet. Utan att ens prata koldioxidutsläpp är det enkelt att se hur massturism och hållbar utveckling är oförenligt.

I kroatiska staden Dubrovnik uppmanade borgmästaren 2016 de boende att stanna hemma för att undvika den farliga mängden människor som klev av de kryssningsfartyg som anlade staden. I dag har de fått införa tak som begränsar antal kryssningsfartyg, souvenirbutiker och restaurangbord på offentliga platser.
Italienska Venedig, med cirka 250 000 boende, tog 2017 emot 36 miljoner internationella turister. Staden har stora problem med trängsel – och har tvingats införa separata zoner för turister respektive boende. Turismen överbelastar stadens pressade infrastruktur. Uthyrning genom Airbnb har pressat upp hyreskostnaderna så att Venedigbor tvingas flytta från staden. 
Natursköna Fjaðrárgljúfur i Island blev världskänt efter att Justin Bieber spelat in en musikvideo där. Videon fick över 440 miljoner visningar och dalgången fullkomligen invaderades av turister. Så pass att myndigheterna var tvungna att ingripa och spärra av platsen för att rädda den känsliga naturen där från ett alltför hårt slitage.

Trots oroande rubriker har Gotlands förenade besöksnäring ännu större ambitioner: "Vi har som ambition att bli norra Europas mest attraktiva och hållbara resmål 2027", sa verksamhetsledaren till helagotland den 31 juli. 
Att fortsätta skala upp en ohållbar och bräcklig besöksindustri vore ett ödesdigert misstag. Gotland är redan alltför beroende av turismen, den som utgör en tredjedel av öns ekonomi.

Att göra sig beroende av enbart en industri är farligt – vare sig det är turism, finans eller bilar. Titta på Detroit i USA – när bilindustrin flyttade lämnades staden i en röra av fallfärdiga byggnader, krossade fönster, håliga gator och utbrända familjebostäder. Om Gotland görs ännu mer beroende av besöksindustrin kan samma sak hända här. Kvar blir tomflaskor, urblåsta hotellkomplex och plastförpackningar som driver med vågorna längst våra kuster.