Med enkla medel kan man skapa välkomnande ställplatser

Region Gotland vill inte få hit husbilsturister.

Husbilsturismen ökar men inte tilgången till ställplatser.

Husbilsturismen ökar men inte tilgången till ställplatser.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-05-10 05:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, detta är precis den slutsats jag måste dra efter att ha lämnat in ett medborgarförslag den 3 februari 2022.  Mitt inlämnade medborgarförslag efterlyste jag hos regionen och först efter tredje mejlet fick jag ett svar att det vidarebefordrats till tekniska nämnden, där det förmodligen lagts underst i högen med ärenden som ska ”självdö”. Kanske är det detta regionen menar med ”demokrati och självpåverkan….”.

Alla rapporter angående turismen på Gotland säger att den kommer att öka kraftigt i år, ett känt fenomen är att många husbilar har svårt att hitta ställplatser och därför blir det en kraftig ökning av alla typer av vild camping. Dessa signaler tycks inte våra folkvalda politiker förstå eller vill göra något åt.  

Husbilsturismen ökar kraftigt överallt och givetvis måste det då även finnas ställen där denna kategori kan få övernatta. Stora ytor som är lämpliga och lätta att iordningställa finns bland annat på Galgberget (ej i naturreservat), till vänster och höger när man svänger in, och inte att förglömma den fina lämpliga ytan som finns på före detta speedwaybanan.  

Det borde även gå att låta båtägarna bara stå under en viss tid  på sina ”vinterplatser” vid hamnen för att husbilarna ska kunna utnyttja den ytan, så är det på många ställen på fasta landet. Vid Oskarsstenen finns även gott om plats, och  på övriga Gotland borde det också gå att ordna till ställplatser, jag funderar ofta över varför inte bygdegårdarna och idrottsplatser är mer på hugget och skyltar upp att de har ställplatser, eller restauranger som erbjuder ställplats om man äter hos dem med mera.

Det bör finnas en parkeringsautomat,  och det bör väl inte vara några problem när det finns el i närområdet. En sopcontainer/sopkärl för att slippa avfall i naturen. Färskvatten om det går att ordna, finns på Galgberget bland annat. Det är inga stora investeringar och saker som erfordras för att det ska bli en acceptabel ställplats. Betalt bör man ju ta.

Men finns inte viljan att ordna så enkla problem med en ringa insats då blir det hellre ingenting.

Kryssningskajen finns det planer på att utrusta med en ”suckarnas gång” till en kostnad av mer än 100 miljoner kronor för oss på Gotland mantalsskrivna. Har våra folkvalda totalt mist sans och sunt förnuft genom att ens tänka tanken på en sådan investering på ett objekt som regionen inte äger fullt ut. Billigare lösning finns med all säkerhet. Men är man fartblind så är man.