Medarbetare på ön viktiga i klimatomställning

Trots kommuners och regioners stora klimatavtryck nämns de sällan i debatten.

Klimatsmart arbetspendling.

Klimatsmart arbetspendling.

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2022-09-15 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medarbetarna i välfärden på Gotland är viktiga för att minska verksamheternas miljöpåverkan. Att de får möjlighet att påverka på sina arbetsplatser är avgörande för att utsläppsmålen ska nås. Därför inrättar vi klimatombud.

På mindre än åtta år behöver Sverige halvera utsläppen av koldioxid för att klara Parisavtalets 1,5-gradersmål – takten måste öka. Enligt Naturvårdsverket har de totala utsläppen på Gotland minskat med tre procent mellan 1990–2019. I Sverige har utsläppen under samma period minskat med 28 procent. 

 

Vision organiserar 200 000 medarbetare och chefer inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplade till välfärden. Många av dem har till uppgift att omsätta Sveriges klimatpolitik i praktiken. 

Ett exempel är upphandlare. Varje år köper kommuner och regioner varor och tjänster för över 650 miljarder. Detta medför utsläpp som är större än alla inrikestransporter i landet. Hur upphandlingarna genomförs har alltså stor betydelse för att minska fossila utsläpp. Enligt en aktuell rapport vi tagit fram med Fairtrade efterlyser en hög andel kompetensutveckling för att kunna upphandla hållbart och minska utsläppen.

Alla medlemmars villkor påverkas klimatkrisen. Därför har vi som första fackförbund tagit steget och inrättat klimatombud. Ombuden ska bland annat bidra till att öka medvetenheten om klimatfrågor och identifiera åtgärder som behövs på arbetsplatsen. Det kan handla om så skilda saker som att driva på för kompensationer för dem som väljer att ta sig klimatsmart till arbetet eller att medarbetare har rätt förutsättningar för att genomföra beslutad klimatpolitik.


Facket har varit den positiva kraften i många stora förändringar som är kopplade till arbetslivet. Det handlar om alltifrån rätten till semester, rätt till föräldraledighet och en försäkring för den som blir sjuk. Nu krävs att vi blir en aktiv part också i klimatfrågan.
Genom att inrätta klimatombud vill vi öka vårt inflytande i omställningen och bidra mer i kommuners och regioners dagliga arbete för att minska klimatavtrycken.