Medeltidsveckan måste vara ekonomiskt hållbar

Syftet med Medeltidsveckan är och har alltid varit att sprida kunskap om historien och Gotland.

"Att resa till Gotland, att bo i Visby och att äta ute kostar pengar, men det går fint att ta del av och uppleva Medeltidsveckan utan att det kostar något eller till en relativt låg kostnad, vilket gör veckan tillgänglig".

"Att resa till Gotland, att bo i Visby och att äta ute kostar pengar, men det går fint att ta del av och uppleva Medeltidsveckan utan att det kostar något eller till en relativt låg kostnad, vilket gör veckan tillgänglig".

Foto: Henrik Jensen/läsarbild

Insändare2023-08-21 13:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag ger Medeltidsveckan oerhörda mervärden till Gotland, till regionen och till näringsidkarna i form av tjänster, hotellnätter och restaurangbesök och har utvecklats till Sveriges ledande historiska festival och Gotlands största evenemang.

Framför allt på grund av lagar och regler, har Medeltidsveckan tvingats professionaliseras för att få genomföras år efter år. Detta är ett evenemang som årligen lockar 100 000 besök och då krävs det polistillstånd, väktare, toaletter, hyra av ruiner med mera. 

I dag bedrivs verksamheten i ett aktiebolag bildat av forskningsstiftelsen Medeltidsveckan på Gotland. Bolaget ägs till 100 procent av stiftelsen och är inte vinstdrivande, men ska bedriva verksamheten i ekonomisk balans, vilket inte har varit möjligt på flera år. 

För att göra festivalen hållbar och tillgänglig till ett så lågt pris som möjligt, har stiftelsen infört ett festivalband. Detta fördelar kostnaderna jämt över besökarna – varav cirka 80 procent är turister.

Barn under sex år får ett festivalarmband och vi har rabatter för yngre och äldre personer. Varje år skänks cirka 5 000 festivalband till olika organisationer och till de 250 volontärer, som erhåller ett festivalband med fri entré i mån av plats till alla arrangemang, gratis camping samt måltider och volontärgåva. Deras tid står för motprestationen – sammanlagt 12 000 ideella arbetstimmar.



Medeltidsveckan kostar i dag cirka 15 miljoner kronor att genomföra och dessa kostnader behöver täckas. Att ytterligare höja avgiften för marknadsutställarna eller att höja avgiften för alla kulturevenemang känns inte möjligt. 

Som tur är visar tusentals besökare varje dag, att Medeltidsveckan är en älskad upplevelse som är värd att betala för, precis som man betalar för Skördefestivalen, ett besök på vattenland eller museet. 

Under årets Medeltidsveckan genomfördes över 600 programpunkter, varav drygt 100 inte krävde någon extra biljett för besökare med band, många var öppna för alla även utan festivalband. Bandet gav också rabatt på Fornsalen och hos flera gotländska handlare.

Att resa till Gotland, att bo i Visby och att äta ute kostar pengar, men det går fint att ta del av och uppleva Medeltidsveckan utan att det kostar något eller till en relativt låg kostnad, vilket gör veckan tillgänglig. 

Vi är stolta över att Medeltidsveckan hittat ett hållbart sätt att göra kultur och historia tillgänglig och stå på egna ben.