Sedan tidigare känner vi även till att utbredningen av syrefattiga områden på havsbottnen har ökat de senaste 20 åren. Bland annat till följd av historiska synder med betydande övergödning som inleddes under 1950-talet.
Tillgång till dricksvatten har länge varit i fokus på Gotland för att klara vattenförsörjningen, och de senaste tio åren har flera förebyggande åtgärder gjorts. Bland annat ett bräckvattenverk på södra Gotland. Samtidigt pågår projektet Testbädd Storsudret där Region Gotland tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet bedriver forskning kring framtidens tekniker för energieffektiv och hållbar vattenproduktion.
Mer kan göras kring kunskapsutbyte, forskning och affärsutveckling. Därför har Blått Centrum skapats – en samverkan mellan Uppsala universitet, Länsstyrelsen och Region Gotland. På forskningsstationen i Ar arbetar man gemensamt med utvecklingsfrågor kring vatten, både på land, vid kusten och i havet – med fokus på Gotland.
Projektet har varit tillfälligt, men blir permanent i samband med vår satsning på Blått Centrum i budgetförslaget från Alliansen på Gotland. Det kommer inte ensamt lösa problemen med vattenbrist och Östersjöns prekära läge, men är en viktig pusselbit för att fler och större steg ska tas för att hav och vatten ska nyttjas på ett hållbart sätt. Vatten är vårt viktigaste livsmedel och Östersjön förtjänar både vård och omtanke från oss som omges av det.
Blått Centrum fyller även en funktion i utveckling av våra blå näringar och arbetet med hållbart vattenbruk. Med vårt öläge har vi de bästa möjliga förutsättningarna att stimulera till exempel odling av fisk och skaldjur utifrån kretsloppstänket. Dessa möjligheter behöver vi ta vara på.
Mer kan göras på nationell nivå, inom ramen för bland annat Baltic Sea Action Plan. Men vi ska självklart göra proaktiva lokala insatser för Östersjön och för vår vattenförsörjning. Vi hoppas att fler delar Alliansens uppfattning och att fler stödjer satsningen när budgetärendet ska behandlas i regionfullmäktige.