Närodlade livsmedel minskar inte bara miljö- och klimatpåverkan genom kortare transporter, utan ger ju även färskare råvaror och bidrar till jobb i närområdet. Att öka självförsörjningsgraden är också viktigt ur beredskapssynpunkt.
Just nu pågår arbetet med att ta fram Regionstyrelsens mål för 2024-2026 och under regionstyrelsesammanträdet 22 mars yrkade Centerpartiet på Gotland för att öka andelen närproducerade livsmedel med 10 procent. Men tyvärr röstade S- och M-majoriteten nej till det förslaget.
Gotland har en styrka i våra gröna näringar och fantastiska livsmedel som vi ska värna om. Vilka ambitioner regionen har kring måltiderna kan ha stor betydelse för samhällsutvecklingen och det är beklagligt att inte majoriteten resonerar på samma sätt.
Genom att handla närproducerat investerar regionen lokalt. På det sättet stärker vi Gotlands lokala ekonomi och bidrar till fler jobb. Samtidigt förbättrar det relationen mellan lantbrukarna och regionen och det är viktigt. När regionen istället köper varor utifrån bidrar det till en känsla av att det våra gotländska lantbrukare gör inte är viktigt.
Vi i Centerpartiet på Gotland anser att regionen är en av de stora inköparna som kan driva på att får till mer vidareförädling och kanske nya gotländska närodlade produkter. Det är ju också viktigt inte minst ur beredskapsperspektiv. Och att handla närodlat bidrar till att höja självförsörjningsgraden i Sverige och på Gotland.
Vid sidan av att stimulera gotländsk livsmedelsproduktion genom att öka andelen lokalproducerad mat i Region Gotlands offentliga kök, drev vi också frågan om att införa ett mål om att öka andelen gymnasieelever som äter skollunch från runt 60 till 80 procent.
En genomsnittlig skollunch bör ge cirka 30 procent av elevernas dagsbehov av energi och näringsämnen. Att så få gymnasieelever äter skolmåltid påverkar förmågan att ta till sig undervisningen.
Dessvärre röstades även detta mål ner av S- och M-majoriteten.
Mer närproducerat i Regionens kök
Det är viktigt vad Regionen serverar.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.