Man kan tycka olika kring hur ett framtida elsystem ska eller bör se ut, men alla torde i dagsläget vara väl införstådda med att en kraftigt ökad elanvändning står för dörren. Enligt Energimyndigheten kan elanvändningen fördubblas redan till 2035 från dagens 140 TWh till 280 TWh. Landbaserad vindkraft är det kraftslag som kan byggas ut snabbast och till lägst kostnad.
Vi, SR Energy, som står bakom planerna på den nu diskuterade vindparken är ett långsiktigt grönt energibolag som bygger vindparker främst i södra Sverige där behovet av ny elproduktion är som störst. Bakom oss har vi starka ägare i form av pensionsbolagen AMF, Alecta och KLP samt Stenasfären. Vi är redan en av de största vindkraftsägarna i Sverige med mer än 200 vindkraftverk i drift och man får gärna, som skribenten föreslår, kolla hur det gått med våra tidigare projekt. Just vår långsiktighet och erfarenhet har varit en av anledningarna till att markägarna valt att ge oss förtroendet att utreda möjligheterna att etablera en vindpark här i det område som pekas ut av Region Gotland som lämpligt för vindkraft.
Vi kommer sannolikt under slutet av året bjuda in till samråd för en vidare krets för att berätta mer kring vad våra utredningar visat och hur en kommande vindpark skulle kunna komma att utformas. Till dess vill jag åtminstone korrigera några direkta felaktigheter som framförs i insändaren kring vindparkens storlek. Där antyds att 75 vindkraftverk med totalhöjden (när en vinge står rakt upp) 355 meter skulle vara aktuellt, men vi har redan från början talat om att det maximalt rör sig om ett 50-tal vindkraftverk och med en totalhöjd som inte överstiger 250 meter. Det är ungefär samma antal vindkraftverk som i dag finns på Näsudden, men större och utplacerade över ett betydligt vidare område. Sammantaget förväntas dessa vindkraftverk producera mer än tre gånger så mycket el som de på Näsudden, vilket motsvarar ungefär lika mycket el som i dagsläget konsumeras på hela Gotland.
Inlägget radar också upp en rad felaktiga myter kring vindkraft, och vill man skaffa sig mer faktabaserad kunskap är Energimyndighetens hemsida en bra start. Vår övertygelse är att mer vindkraft på Gotland är bra för såväl klimat och näringsliv som Gotlands varumärke.