Mycket är unikt med den svenska skogen, till exempel att hälften av den ägs av privatpersoner. Vi är ekonomer, sjuksköterskor, bönder, konsulter och snickare – och skogsägare. Vi har full respekt för att många tycker och tänker om skogens framtid, det är ju inte så konstigt, den finns runt om oss och är fullt tillgänglig för alla, vilket i sig är fantastiskt.
Det finns många goda anledningar att bruka sin skog och nästan alla skogsägare har nog en egen vision. Men här kommer några goda skäl till varför skogsbruket är viktigt både för Sverige och de bygder vi lever i.
Fotosyntesen gör att träden binder kol, ungefär som en koldioxiddammsugare. Mest kol binds när träden växer som mest, i deras medelålder. Ett aktivt skogsbruk, där träden binder kol och sen avverkas och ersätts med nya träd, är ett bra sätt att möta klimatförändringarna.
Träden som avverkas blir till klimatsmarta produkter. Vårt samhälle gör en resa, bort från plast och betong – mot förnybara alternativ, här spelar den svenska skogen en avgörande roll.
Skog som brukas aktivt är ofta en skog som människor uppskattar att röra sig i. En gallrad tallskog med raka stammar och långt siktdjup kan vara perfekt för en löptur eller lingonplockning. Tittar du noga runt dig hittar du säkert spår efter skogsbruket. En dag kommer kanske skogen att avverkas, och sedan växer ny skog upp.
När vi brukar skogen lämnar vi både frivilliga avsättningar, alltså områden som vi inte brukar alls, och generell hänsyn vid avverkningar. Det är till exempel de höga stubbar du kan se på ett hygge. Flera viktiga indikatorer för skogens miljötillstånd pekar åt rätt håll, samtidigt finns så klart mycket kvar att göra.
Sist, men inte minst, skog som brukas skapar jobb och utveckling i hela landet, vilket ibland helt avgörande för bygder där jobb och utveckling är en bristvara.
Vi är stolta över det bidrag våra skogar ger. Sverige har alla möjligheter att vara ett föredöme i omställningen till hållbarhet, men det förutsätter en god diskussion om nyttan med att bruka våra skogar.