Miljardvinster går före behovet av rent dricksvatten

I Region Gotlands översiktsplan för kalkstensindustrin finns följande text: ”Nya tillstånd till kalkbrytning kan endast komma ifråga om det är klarlagt att den planerade verksamheten inte äventyrar den framtida vattenförsörjningen”.

"Vilka i den storskaliga kalkstensindustrins personal inser vidden av förödelsen? Vilket civilkurage har de?  Kan de med rent samvete berätta att det var de som sprängde sönder naturen och grundvattnet?".

"Vilka i den storskaliga kalkstensindustrins personal inser vidden av förödelsen? Vilket civilkurage har de?  Kan de med rent samvete berätta att det var de som sprängde sönder naturen och grundvattnet?".

Foto: Tommy Söderlund

Insändare2023-09-14 08:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom Tingstäde träsks vattenskyddsområde får inget ske som skadar vattnet.  Risken för skada är överhängande ifall tillstånd ges för ytterligare 30 år. 

Heidelberg Materials skriver att ägare till en sinande brunn kan ha rätt till ekonomisk kompensation, vilket inte är förtroendeingivande. Deras miljardvinster framför behovet av rent mineralrikt dricksvatten, prioriteras. Kolonialism och lobbyism på hög nivå! Kommer många gotlandsboende tvingas flytta? 

Världen befinner sig i ”klimatnödläge”! Redan nu täcker de döda skogarna på Gotland stora områden vilket utgör en allvarlig brandrisk. Rasande skogsbränder i många länder är uppenbara varningstecken. 

Heidelberg Materials ska bli klimatneutralt genom att lagra CO2 i Norge, men mig veterligen så har Norge inte ens kapacitet för att lagra sina egna CO2-utsläpp. En båttransport varannan dag till och från Norge är knappast miljövänligt. 

På Helagotland.se den 28 augusti 2023 finns bland annat följande TT-text: ”Östersjön undersöks – kan bli kyrkogård för koldioxid. I Sverige finns pilotprojekt för infångning av CO2 – men en eventuell möjlighet att lagra koldioxiden på svensk mark är många år bort.
Naturskyddsföreningen tycker att det är bra att möjligheterna för koldioxidlagring i Sverige undersöks. Men det är inte hela lösningen och risken är att det blir ett sätt att fortsätta öka utsläppen. 
Då blir det en falsk lösning och det kan vi aldrig acceptera, skriver Karin Lexén till TT. Lagring av koldioxid är dessutom en storskalig experimentverkstad. Vi vet inte om koldioxiden stannar kvar, gör den inte det kommer det att innebära enorma utsläpp. Lagringen är dessutom dyr och energikrävande och om/när koldioxiden läcker ut bidrar den även till ytterligare försurning i Östersjön".

Vilka i den storskaliga kalkstensindustrins personal inser vidden av förödelsen? Vilket civilkurage har de?  Kan de med rent samvete berätta att det var de som sprängde sönder naturen och grundvattnet?                                                                        

Gotland är en ö med ett eget grundvattenekosystem. EU:s nya vattendirektiv från den 1 januari 2023 gäller!

Se helheten! Ett förnyat tillstånd är helt emot Region Gotlands översiktsplan!