Miljöfarlig verksamhet omringas av nya hus

Det finns storslagna byggplaner i Västerhejde och det gäller att vara blixtsnabb med besluten i miljö- och byggnämnden.

"Har någon beslutsfattare över huvud taget sett hur det ser ut i området med parkerade bilar då IFK Visby har hemmamatch eller vid skolstarten på morgonen då det är kaos på utfarten till väg 140?"

"Har någon beslutsfattare över huvud taget sett hur det ser ut i området med parkerade bilar då IFK Visby har hemmamatch eller vid skolstarten på morgonen då det är kaos på utfarten till väg 140?"

Foto: Henrik Radhe

Insändare2022-12-11 15:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men går det inte lite för snabbt nu när regionens politiker och tjänstemän ger grönt ljus till bostäder med hänvisning till en detaljplan som har 82 år på nacken? 

1940 var Västerhejde en egen kommun med 646 invånare enligt SCB. I dag har befolkningen ökat med 350 procent. Det fanns ett 50-tal barn i skolan, att jämföra med 280 i dag. I området fanns varken bygdegård, restaurang eller vandrarhem, inget församlingshem eller plåt och lackverkstad och IFK Visby hade inte en fotbollsplan med 17 lag. 

Det fanns till och med tågtrafik hundra meter från det aktuella området och på landsvägen intill fanns fler hästar än det fanns gengasbilar. 

Det är naturligtvis helt uppåt väggarna att uråldriga byggplaner kan göras gällande i ett samhälle där precis allt annat har förändrats. Plåt och lackverkstaden är klassad som miljöfarlig verksamhet på grund av buller och lösningsmedel där bostäder inte får uppföras närmare än 200 meter enligt Naturvårdsverket. 

I det här projektet planeras en lekplats drygt 50 meter från lackeringen! Kommunens miljöförvaltning motsätter sig bostadsbyggandet men de blir också överkörda. Plan- och bygglagen trumfar tydligen miljöbalken när det är bostadsbrist?

Frågorna som nämndens ledamöter och berörda tjänstemän också bör ställa sig är varför plåt- och lackverkstaden beviljats bygglov i olika omgångar och senast 2017 när området redan hade en detaljplan för bostäder? 

När klagomålen kommer från dem som bosätter sig i området leder det ofelbart till att plåt- och lackverkstaden måste omlokaliseras. Blir det skattebetalare som på grund av märkliga turer får ta den kostnaden när verkstaden måste bort? 

Infrastrukturen verkar vara nästa självmål. Har någon beslutsfattare över huvud taget sett hur det ser ut i området med parkerade bilar då IFK Visby har hemmamatch eller vid skolstarten på morgonen då det är kaos på utfarten till väg 140? 

Jag vill att de som förordat bygglov återkommer med ett svar på hur ni har tänkt men undvik för allt i världen att hänvisa till plan- och bygglagen för det finns tillfällen när sunt förnuft har företräde. 

Att upprätta en ny och helt aktuell detaljplan är förstås kostsamt och tidsödande men viktigare, om man trots allt gjorde det skulle kombinationen miljöfarlig verksamhet och bostäder aldrig kunna verkställas och det har förstås miljö- och byggnämnden insett i ett tidigt skede.