Miljöpartiet larmar om grundvattnet

Insändare2021-11-24 10:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åter uttalar sig det lokala Miljöpartiet om grundvattnet: det går åt helsicke om Cementa får fortsätta att bryta sten på File Hajdar.
Grundvattnet i små magasin på Gotland är nu åter på normal nivå efter sommarens förbrukning. Sommargäster och bondläppar med egna brunnar står i huvudsak för förbrukningen där. Det blir fort normalt igen. I de stora magasinen, där Regionen tar sin förbrukning, är grundvattnet fortfarande under normalt.
Regionen och vår egen förbrukning är det stora hotet mot grundvattnet. Varför tar vi då inte hand om vatten som nu forsar ut i Östersjön från åar och bäckar? I Mellansverige får cirka två miljoner innevånare sin vattenförsörjning från en ytvattentäkt; Mälaren. Vi hade kunnat lösa alla problem genom att ta hand om det regnvatten som faller på ön.
Vad gör Länsstyrelsen/Miljöpartiet åt problemet med vattenförsörjning? Jo man fokuserar på att stoppa Cementas verksamhet på grund av hot mot grundvattnet.
I 50 år har man brutit sten på File Hajdar utan att det har haft någon märkbar inverkan på Gotlands grundvatten eller på nivån i Tingstäde Träsk. Ändå är det på det man fokuserar. Man frågar sig varför. Svenska Dagbladet har påtalat problemet med jäviga miljöpartister/tjänstemän på Länsstyrelsen. En har nu har fått träda åt sidan. Kanske blir det bättring nu.