I en insändare i GT den 28/12 vill Centerpartiet lösa Gotlands vattenbehov genom att lagra vatten i nedlagda kalkbrott. Miljöpartiet vill att alla på hela Gotland ska ha bra dricksvatten. På Gotland finns det många enskilda brunnar. 13 000 faktiskt! Många av dessa hos lantbrukare. Alla finns på landsbygden.
Hur har Centerpartiet tänkt att dessa ska få tillgång till vatten från kalkbrotten? Ska vi bygga ledningar kors och tvärs över hela ön? Är det praktiskt möjligt och i så fall till vilken kostnad?
Det regn som faller över Gotland är tillräckligt för vårt vattenbehov. Det är därför otroligt viktigt att ta tillvara regnet så att det kan fylla på de underjordiska vattenmagasinen. Det är från dessa grundvattenmagasin som de med egen brunn får sitt vatten och även regionens dricksvatten kommer härifrån.
Miljöpartiet vill spara vatten från den tid då regnen faller till den tid då torkan inträder, så att vi kan utjämna behov och tillgång.
Ett exempel på hur det kan gå till är ”Testbädd Storsudret” Där arbetar forskare tillsammans med folk som bor i området och med regionen. Man håller koll på grundvattennivåer och genom att styra vattenflöden i bäckar och diken med hjälp av dämmen vill man få vattnet att räcka hela året. Man letar efter grundvattenmagasin och anlägger små våtmarker. Allt för ett levande landskap och fint dricksvatten i brunnarna!
Miljöpartiet vill anlägga våtmarker på lämpliga områden och vi vill ha diken med dämmen och åar med slingrande lopp så att vattnet inte rinner av ön så fort.
Djupa kalkbrott där vatten pumpas bort stjäl tyvärr grundvatten från stora områden runt brotten. Vi kan därför inte godkänna storskalig kalkstensbrytning mot att vi senare ska få använda hålen som vattenreservoarer. Skadan blir för stor för dem med enskilda brunnar och för naturen.
Miljöpartiet vill skydda den rika gotländska naturen med ängen, skogar och våtmarker. Även naturen behöver grundvatten. Om vatten rinner ner i kalkindustrins allt djupare hål leder det till att grundvattennivåerna i marken sjunker och naturen utarmas.
Vi ska undvika att bli beroende av kalkindustrins hål. Det blir för dyrt och sårbart. Miljöpartiet anser att framtiden för vårt vatten på ön kan bli ljus om vi samarbetar och ser på projekt som ”Storsudret” som bygger på småskaliga hållbara naturliga lösningar.