Anders Gunnarsson, regionchef, och Pär Larshans, hållbarhetschef – från miljöföretaget Ragn-Sells – skrev en spännande insändare som gav tips om hur offentlig upphandling kan bli miljösmartare. De inledde sin text med dessa fakta.
När FN:s klimatpanel presenterade sin stora rapport i augusti fick mänskligheten rött ljus. Det är bråttom att ställa om till en mer hållbar värld. Fortsätter vi med dagens utsläppstakt har vi passerat målet om 1,5 graders temperaturhöjning redan inom tio år. En femtedel av Sveriges klimatutsläpp kommer enligt regeringen från offentliga inköp. Kommunerna, som upphandlar för 350 miljarder kronor om året, kan göra enorm skillnad genom att välja varor av återvunnet material. Det skulle minska koldioxidutsläppen, ge färre gifter i miljön och skapa nya jobbmöjligheter.
Deras insändare var antagligen riktad till alla Sveriges 290 kommuner och till deras lokaltidningar. När det gäller Gotland skulle ett fjärde tips vara att allt som importeras åker i dag färja och lastbil där varje 100 kilo last ska belastas med ca 12 -29 kg co2 vilket är så mycket att många lätta varor skulle bli miljö riktigare om de tog flyget till Gotland.
Tar man till exempel sallad så behöver fyra ton sallad en lastbil på cirka 16 ton vilket ger 20 ton att frakta på havet = 11 600 co2 utsläpp eller 29 kg per hundra kilo. Detta ska ställas mot flyget som räknar på 25 kg per 100 kg.
Om det verkliga miljöpåverkan redovisades för frakten i 28 knop så skulle allt lokalproducerat antagligen vinna de flesta upphandlingar på ön. Vore något för Grönt centrum eller Energicentrum Gotland att jobba med. Bättre för miljön, bättre för lokalproducerat och bättre för öns utveckling. Det skulle också bli en sann redovisning för konsumenterna vilket saknas
Bara vinnare och fakta finns men döljs av alltför många av någon anledning. Frågan är varför.