”Regeringen stöttar hushållen och säkrar välfärden”

Många i Sverige har det tufft just nu. Hushållen pressas av höga priser på mat, drivmedel och boende.

”Vårt land leds av en regering som har en tydlig vision om ett bättre Sverige och en vilja att nå dit”, skriver finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) och den gotländska riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson (M).

”Vårt land leds av en regering som har en tydlig vision om ett bättre Sverige och en vilja att nå dit”, skriver finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) och den gotländska riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson (M).

Foto: Montage (Caisa Rasmussen (TT)/Felix Wedjesjö)

Insändare2023-12-18 16:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen gör nu allt för att knäcka inflationen, som ligger till grund för prisökningarna. Den budget som vi beslutar om i Sveriges Riksdag har ett tydligt sikte på att bekämpa inflationen, samtidigt som vi stöttar hushållen och säkrar välfärden i en utmanande tid.

Som en liten öppen ekonomi är Sverige alltid känsligt för vad som händer i omvärlden. Under de senaste åren har vi sett krig i Europa och en långdragen energikris. Därtill präglas hela världsekonomin av inflation och lågkonjunktur. På hemmaplan finns stora samhällsproblem som måste lösas. Den grova organiserade brottsligheten breder ut sig och kräver omedelbara åtgärder i form av brottsförebyggande och brottsbekämpande åtgärder.

Den viktigaste prioriteringen för den ekonomiska politiken är att bekämpa inflationen. Det är svårt att underskatta hur skadlig en långvarigt hög inflation kan vara. Den innebär att hushållens pengar inte räcker lika långt och att värdet på människors sparande minskar. Att underlätta för hushållen och välfärden utan att spä på inflationen kräver en noggrann balansakt.

Trots svåra avvägningar har regeringen presenterat en budget som innehåller viktiga och väl valda lättnader för hushållen. Skatten sänks på såväl arbete som pension. Regeringens förslag bidrar också till att pressa priserna på drivmedel genom skattesänkningar på bensin och diesel och sänkt reduktionsplikt. Välfärdssektorns kostnader ökar med inflationen och sektorn tillförs hela 16 miljarder under nästa år.

Regeringen prioriterar också bland övriga investeringar. Fram till 2026 beräknas anslagen till rättsväsendet öka med 21 miljarder kronor, drygt 30 procent. Nato:s mål om att två procent av BNP ska tillfalla försvaret nås redan 2024, till följd av att 27 miljarder tillförs. Klimatklivet, regeringens investeringsstöd för minskade koldioxidutsläpp, utökas och förlängs.

Att klara balansgången och göra rätt insatser är en utmaning som ställer höga krav på ledarskapet. I det allvarliga läget ska man dock komma ihåg att Sverige besitter viktiga styrkor, som stabila statsfinanser och en låg statsskuld som skapar handlingsutrymme om krisen skulle förvärras. Det är också en trygghet att ha ett tydligt parlamentariskt stöd för den budget som nu beslutas i riksdagen. Vårt land leds av en regering som har en tydlig vision om ett bättre Sverige och en vilja att nå dit – samtidigt som man navigerar i mycket svår terräng.