Moderaternas svek mot de äldre i Hemse

I en andra insändare fortsätter moderaterna Andreas Unger och Rolf Öström att undvika sakdebatten om Moderaternas svek mot de äldre i Hemse.

Håkan Ericsson (S): "Vi socialdemokrater vill inte släppa den demokratiska kontrollen av driften av äldreomsorgen till privata bolag, då det innebär att bemanningen dras ner radikalt".

Håkan Ericsson (S): "Vi socialdemokrater vill inte släppa den demokratiska kontrollen av driften av äldreomsorgen till privata bolag, då det innebär att bemanningen dras ner radikalt".

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Insändare2021-12-06 14:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det brev som Moderaterna citerar ur är ett brev som jag och Jörgen Benzler (V) skrev då vi nåddes av signaler om just kaos på Hemse Äldreboende och Iliansgården. Vi fick rapporter från olika personer som var oroliga. Det var alltså inget vi hittade på, inga lögner, utan vi bara återgav de vittnesmål vi fick från olika personer. Vi ville att socialförvaltningen skulle kolla om det var sant.

Vi blev oroliga över hur de äldre i Hemse behandlades och skrev brevet till förvaltningsledningen och ordförande i socialnämnden. Förvaltningen tog vårt brev på allvar och kollade läget med det ansvariga bolaget, som bekräftade att de hade stora problem, men att de jobbade på att lösa dem. Förvaltningen har skött hanteringen av vårt brev mycket professionellt och de följer nu utvecklingen noga varje vecka på de båda äldreboendena i Hemse.

Ordförande i socialnämnden var inte lika professionell. Han for ut i ett språkbruk mot mig, som jag för att skydda honom, inte tänker citera.

Sakdebatten om Hemse är att Moderaterna sålde ut driften till lägsta pris. Det leder ofelbart till att bemanningen dras ner, i Hemsefallet med nästan hälften. Tar man bort 40 medarbetare, så minskar man kostnaden med cirka 20 miljoner kronor om året. Av de 20 miljoner kronorna får socialnämnden fem miljoner kronor i lägre kostnad per år och bolaget som driver äldreboendena i Hemse får 15 miljoner kronor i vinst per år. För skattebetalarna är Moderaternas privatisering i Hemse en mycket dålig affär. 

Vi socialdemokrater kritiserar inte vårdbolaget, de gör bara sin uppgift att ta hem största möjliga vinst i Hemse. Det vi kritiserar är att Moderaterna sålt ut den demokratiska kontrollen över driften av äldreomsorgen i Hemse. Bolaget bestämmer nu vilken omsorg och vilken bemanning det ska vara för de äldre i Hemse. 

Det enda sättet vi politisk kan påverka är genom att lyssna på personalen, de äldre och deras anhöriga om hur driften sköts av bolaget i Hemse. Vi socialdemokrater vill inte släppa den demokratiska kontrollen av driften av äldreomsorgen till privata bolag, då det innebär att bemanningen dras ner radikalt.

Vi tycker att Moderaterna har svikit de äldre i Hemse genom att sälja ut driften av äldreomsorgen till lägsta pris. Vi vill ge de äldre i Hemse en bättre omsorg än den som Moderaterna vill ge.