Insändaren ”Framtidens skola kräver mod” uppmanar politiker att sluta fega ur och våga ta obekväma beslut och genomföra skolutredningens förslag utan att ta hänsyn till de brister som föräldrar, lärare och andra protesterar och argumenterar mot i förslaget.
Att politikerna lyssnar på oss är inte att fega ur! Vi lever i en demokrati, våra politiker är folkvalda vilket innebär att de ska lyssna på sina medborgare.
Att påstå att det är ett fåtal föräldrar som hörs och engagerar sig för att bevara landsbygdsskolorna visar att insändaren helt missat vad som skett de senaste månaderna runt om på Gotland i form av dialogmöten, medial rapportering och på insändarplats. Vi är många föräldrar som har starka argument. Dessutom har många som velat engagera i de fysiska mötena som arrangerats tvingats avstå på grund av pandemin.
Utredningen tenderar att skapa större klyftor mellan stad och landsbygd, vi och dem. Insändarens försök att likna landsbygdens skolor vid skämd mat stärker denna klyfta. Noterbart är att utredningen själv konstaterar att alla de åtta nedläggningshotade skolorna har bland den bästa måluppfyllelsen för elever i tredje klass. Det måste väl vara bland den viktigaste parametern på skolans kvalité och läromiljö? Dessutom har dessa skolor hög andel behöriga lärare, lärare som valt att arbeta just här. Kanske är dessa skolor för bra?
När det gäller besparingar som utredningen anger, finns stora tveksamheter. Vad kommer egentligen att sparas? Tomma outhyrda lokaler, ombyggnationer som sannolikt blir dyrare och fler på grund av osäkra beräkningar. Man kan ana att kostnader bara flyttas. För att inte nämna det tapp som görs till icke kommunala skolor.
Likvärdigheten är ett genomgående mantra i hela utredningen. Men vad är en likvärdig skola? Alla är inte stöpta i samma form. En del barn klarar inte stora klasser och bullriga miljöer. Det måste finnas valmöjlighet att låta barnen gå i en liten skola nära sitt hem och inte behöva bussas långa sträckor.
Gedigen sägs den vara, men det är nog främst utredningens avsaknad av alternativ och konsekvensanalyser liksom oklarheter som fått politikerna att vackla. Vi som protesterar har bara gjort dem uppmärksamma på dessa brister.
Framtidens skola kräver mod. Det gör det sannerligen.
Mod att satsa på landsbygdens skolor. Mod att bevara landsbygdens attraktivitet som lockar allt fler barnfamiljer att flytta till Gotland. Och mod att lyssna till sina medborgare!
Modiga politiker lyssnar på medborgare
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.