Replik på ”Visualisering av vindkraftverk”.
Tekniskt är det två saker som är viktiga att förstå vid visualiseringar av vindkraftverk i landskapet med hjälp av fotomontage: 1. Ju större brännvidd man har, desto större avstånd ska bilden betraktas ifrån och desto mer ser man utanför fotot/pappret.
Med 75-90 mm ska bilden betraktas på tre gånger fotots höjd. Med 50 mm är korrekt avstånd två gånger höjden och då blir också perspektivet riktigt. Med en in-zoomad bild kommer bakomliggande vindkraftverk upplevas närmare än i verkligheten, precis som med en kikare.
2. En större brännvidd begränsar synfältet och därmed också antalet verk som ryms inom synfältet. Det oproportionerligt stora antalet verk som helt godtyckligt placerats i montagen på mastermyr.se ger en helt felaktig bild och dessutom med helt fel perspektiv, då bakomliggande verk är oproportionerligt stora. Jämför montagen på www.gvpvind.se
Det som är en långt mycket viktigare fråga än korrekt teknik för fotomontage är vad som är – för att använda Bernströms ord – förödande: Ett landskap med väl synliga vindkraftverk som producerar all den energi vi behöver här på Gotland eller ett allt varmare klimat som raskt förändrar grundförutsättningarna för allt levande?
En ödesfråga för våra barn och barnbarn. Vindkraften kan relativt snabbt erbjuda ett alternativ till den fossila energin som behöver fasas ut så snart det bara går.
Fotnot: Med detta inlägg avslutar vi replikskiftet i denna fråga.
Redaktionen