MP: "Miljöpartiet vill lyfta boblicken"

Insändare2022-08-21 18:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Gotland finns problem på bostadsmarknaden som eskalerat under minst en tioårsperiod. Brist på hyresrätter, höga byggkostnader, långa bygglovsköer, litet byggande av hyresrätter, brist på byggbar och planerbar mark samt vattenförsörjningsproblem. Länsstyrelsen konstaterar i årets bostadsmarknadsanalys att det inte går att bygga sig ur denna situation och att bostadsbristen ger konsekvenser för länets kompetensförsörjning. 

Det betyder att personer som är viktiga för välfärdssamhället som sjukvårdspersonal och lärare kan få svårt att hitta boende liksom givetvis många andra som vi behöver för ett väl fungerande samhälle på Gotland. 

I praktiken ser vi bostäder i attraktiva områden i Visby och serviceorter samt på landsbygden som i huvudsak används som sommarbostäder, ibland som investeringsobjekt i syfte att göra vinst på uthyrning, som står tomma under en stor del av året. Vi hör om unga personer i familjebildningssituationer som inte hittar något lämpligt boende eller inte har råd med det som marknaden erbjuder. Problem finns även i andra regioner men på Gotland är de mer tillspetsade genom att en stor del av det som byggs köps upp för fritidsboende. Av de 2 242 bostadshus som byggts sedan 2010 har 1 568 blivit fritidshus, alltså 69 procent.

Vi menar att problemen är strukturella och att de inte kan lösas regionalt inom befintlig lagstiftning. Miljöpartiet på Gotland kommer därför att arbeta för att påverka riksdagen att införa något som vi kallar boplikt, som redan finns med varierande utformning i våra grannländer.

Vi vill förändra lagstiftningen så att det inom vissa områden, utpekade av regionen, går att styra så att ägare till åretruntboende hyr ut bostaden när de inte själva använder den. Vidare vill vi att man i vissa utpekade områden måste vara mantalsskriven för att få bygga eller bosätta sig. En övergångsperiod på tio år för anpassningen kan vara lämplig. Det är en inskränkning av den personliga friheten som vi anser är nödvändig, som en del, för att lösa problemen. Den fria marknaden har misslyckats.

I övrigt är vi liksom nuvarande politiska majoritet positiva till att öka takten i regionens bygglovshantering och markplanering, förtäta och bygga högre för att minska byggkostnader, stimulera byggande utanför Visby samt att ge utrymme för det kommunala bostadsbolaget att öka byggandet av hyresrätter.