Det har den senaste tiden varit en del prat i bland annat Radio Gotland om att man ska använda munskydd i kollektivtrafiken. Jag använder inte munskydd när jag åker buss på rusningstiderna. De främsta anledningarna till att jag inte använder munskydd är följande: Jag åker buss relativt kort tid, cirka 15 minuter. Det är ganska få passagerare i bussen trots att jag åker i rusningstiderna. Jag tycker att det känns märkligt att använda munskydd när jag ska åka buss i 15 minuter i en buss med rätt få personer och sedan ska man slänga munskyddet efter bussturen (vilket inte är speciellt miljövänligt eftersom det blir mycket sopor).
Jag tycker inte att man kan säga att det är några rusningstider i Visby stadstrafik. Jag tror att stadsbussarna på linje 1 är mindre än halvfulla under rusningstiderna. Jag tycker inte att man kan jämföra rusningstiderna på busslinjer på större städer i Sverige med rusningstiderna på stadstrafiken i Visby. Jag hade troligen använt munskydd om jag åkt längre tid och/eller det varit betydligt fler passagerare på bussen.
Jag tycker att man ska ta bort rekommendationen att använda munskydd på bussar under rusningstid i stadstrafiken i Visby. Jag tycker att chefen för kollektivtrafiken i Region Gotland bör i samråd med busschaufförerna, som kör stadsbussar de tider som sägs vara rusningstider, och smittskyddsläkaren Maria Amér får avgöra om det finns rusningstider i stadstrafiken i Visby. Om de kommer fram till att det inte finns rusningstider tar de bort rekommendationen att använda munskydd i stadstrafiken i Visby.
Jag skriver stadstrafiken i Visby eftersom det i landsbygdstrafiken kan finnas linjer med många passagerare under rusningstiderna och det kan vara svårt att ha olika rekommendationer på olika linjer i landsbygdstrafiken.
De som vill använda munskydd på stadsbussarna ska naturligtvis få göra det.
Jag tycker inte att det är viktigt att använda munskydd när jag åker buss. Jag tycker det är mycket viktigare att man, efter att man har åkt buss, tvättar händerna när man kommer fram till jobbet eller hem till sin bostad och att man stannar hemma när man är sjuk även om man bara har lindriga symtom.