På Gotland har vi flest antal arbetande psykologer och näst flest verksamma sjuksköterskor inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP), sett till befolkningsmängden jämfört med andra regioner i Sverige. Flera år i rad har vi haft bäst tillgänglighet till BUP och nästan alla som söker hjälp får sitt första besök inom 30 dagar. Inom vuxenpsykiatri (VUP) ligger vi också i toppen – och hela 97 procent av de sökande får hjälp inom 30 dagar.
Detta är uppgifter vi fick under det senaste sammanträdet med hälso- och sjukvårdsnämnden. Vi kan inte vara annat än stolta över att vår gotländska hälso- och sjukvård håller en så hög nivå, trots att Gotland är Sveriges minsta region med minst tillgångar. Och trots att antalet som söker hjälp hos BUP och VUP ökar, delvis på grund av pandemin.
Från presentationen under sammanträdet nämndes bland annat kommande förebyggande insatser inom schizofreni, som kräver ett specialiserat team – vilket blir en jätteutmaning för Gotland, men är högt prioriterat. Även planerade insatser för att hantera ökningen av ADHD, mot missbruk och drogberoenden, projekt om mobila lösningar för psykisk hälsa, och mycket annat.
Självskadebeteenden är ett ökande problem i hela Sverige och på Gotland har ett insatsprogram nyligen blivit infört. Framöver planeras det för tre centrum för högspecialiserad vård i Sverige, för att förebygga självskadebeteende. Socialstyrelsen bestämmer vart de tre ska placeras och Region Stockholm har sökt för att bli ett av dessa. Något som ökar tillgängligheten för Gotland.
Listan med pågående och kommande insatser inom barn- och vuxenpsykiatri kan bli hur lång som helst och får inte plats i en insändare. Som sagt är detta bara ett litet urval som nämndes under det senaste sammanträdet.
Vi i Alliansen HSN anser att medarbetarna inom den gotländska vården förtjänar fullt förtroende i det arbete de gör och de insatser som kommer att utföras.