Ökat utrymme för det lokala och samtidigt en vision ”att skapa lokal samhällsnytta och värna demokratin” det är syftet med att alla redaktioner går samman – Helagotland, GA och GT.
Ledarsidorna och insändarsidorna blir kvar oförändrat, vilket är viktigt för det offentliga samtalet och demokratin. Även Familjesidans ”föreningsbrev” som speglar civilsamhället och folkbildningen blir kvar. Det är också viktigt för demokratin och särskilt relevant på Gotland som sticker ut i Sverigetoppen med sitt rika föreningsliv och studieförbundens många studiecirklar.
Det stora lyftet med den nya redaktionen blir förhoppningsvis att sidorna Kultur och Nöje kan återerövras med en ”egen” lokal kulturredaktör. Idag domineras sidorna av intetsägande TT texter om kändiskulturen i vår omvärld.
Myllan för en kulturredaktör är mer än god på Gotland. Vi har hög kulturkonsumtion med flera kulturinstitutioner, fria grupper, gallerier, museer och kulturarrangerande kyrkor och bygdegårdar. Vidare ligger vi i Sverigetopp och därmed i Europatopp vad gäller kulturskapare- professionella och amatörer.
En kulturredaktör reagerar och kommenterar, men är också en aktör som deltar i det lokala kulturlivet, lyfter fram kulturskapare, skapar kontaktytor mellan institutioner, politik och publik – alltså en del i ett regionalt ekosystem!
Avslutningsvis i en tid som präglas av klimatkris, två krig i vår närhet och demokratihot på många håll är det viktigt att lokaltidningen kan spegla och ge något relevant och intressant utöver det dagsaktuella flödet av nyheter, något som berör – det är kultur!