För något år sedan skrev jag en insändare om vattenförsörjningen på Gotland. Efter några år med sparkrav på regionens vatten och låga till mycket låga vattenreserver på Gotland borde våra politiker och tjänstemän göra något. I Utlandet (Mellanöstern, Medelhavet med mera) med nära till vatten i form av hav görs stora framsteg i tekniken omvänd osmos. Fartyg har längre haft tekniken för att producera vatten på fartygen.
På Gotland finns det ett antal vattenverk med denna teknik, så kallade bräckvattenverk som i Herrvik. Kostnaderna för filter har senaste åren minskat kraftigt. Ett antal länder i världen har som bas för vatten i sitt land, havsvatten med samma teknik som Gotlands bräckvattenverk. Heidelberg Materiels vill nu få (de söker) ett 30-årigt tillstånd att bryta kalksten i File Hajdar, Slite. Det är en stor arbetsgivare, det är en viktig resurs för svensk industri.
Villkora tillståndet att bryta kalksten med att de sätter upp tillsammans med Region Gotland ett större bräckvattenverk i Slite, med en pipeline till Tingstäde träsk. Den körs då dygnet runt, i 30 år eller mer, naturliga underhållsstopp såklart. Det borde kraftfullt minska risken för kommande vattenbrist samt att vattnet bidrar till ökad genomströmning i Tingstäde med dess olika vattenflöden. Baserat på Kvarnåkersverkets kapacitet 312 kubikmeter i timmen är det positivt flöde på 5 000 kubikmeter per dygn, året om.
När tar regionen beslut om en långsiktig försörjning av vatten till sin växande befolkning, en befolkning som avsevärt ökar under sommaren. Befolkningsprognoser räknar med en ökning av 4 000–5 000 personer på Gotland inom bara några år. Bara Visborgsområdet beräknas få tusen nya bostäder och 15 000 kvadratmeter lokaler.
”När får vi långsiktig vattenförsörjning?”
Ovanlig syn på ön.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.