När teknikcollege kom till Gotland

"Vi i S-gruppen vill tacka alla inblandade i samarbetet med den röd-gröna gruppen. Men även övriga som har jobbat med att få teknikcollege till Gotland".

"Vi i S-gruppen vill tacka alla inblandade i samarbetet med den röd-gröna gruppen. Men även övriga som har jobbat med att få teknikcollege till Gotland".

Foto: Andy Wong/TT

Insändare2019-10-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För cirka sju år sedan satt jag, Åke Stenman, och fackordförande Göran Olsson på IF Metalls fackkontor på Cementa för att diskutera företagets framtid. 

Vi såg då behovet av ny personal, då över 50 procent av företagets arbetare kommer att gå i pension under en tioårsperiod. Jag fick då i uppdrag på ett styrelsemöte att försöka starta ett teknikcollege, då jag satt i GVN (Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden) för Socialdemokraterna.

Jag tog med frågan till ett möte i Socialdemokraternas S-grupp i GVN, som tyckte det var ett bra förslag. Frågan togs upp på nästa nämndmöte. 

Förvaltningen fick då i uppdrag att undersöka om vi kunde starta ett teknikcollege. Vi sa även att det hellre fick ta tid att starta för att det skulle bli bra, än att starta fort och få ett sämre resultat. 

Det sattes ihop en liten grupp som även undertecknad från S-gruppen var med i. Vi åkte på ett studiebesök till Oskarshamn för att se hur de hade byggt upp sin verksamhet. Det var bara positiva signaler bland både lärare och elever. Alla som man pratade med var stolta över sitt college.

Efter besöket gjordes en sammanställning som redovisades på nästa nämndmöte. Där bestämdes det att förvaltningen skulle jobba vidare för att se möjligheterna att starta ett teknikcollege. 

Ett projekt startades och en projektledare anställdes för pengar som vi fick under ett år från Region Gotland för att jobba fram hur vi kunde starta ett teknikcollege. 

Ett förslag togs fram som nämnden godkände och det skickades in en ansökan för att kunna starta ett teknikcollege. Ett samarbete med ett antal företag inleddes för att se behovet av nyanställningar och utbildning. Utan företagen hade vi inte kunnat starta.

Styrelsen för Teknikcollege Sverige intervjuade nämnden, projektledaren och olika företag om hur de jobbat i projektet och syftet med ett teknikcollege på Gotland. Under Almedalsveckan 2019 fick vi reda på att vi blivit godkända att bedriva ett teknikcollege. 

Antagningarna till teknikcollege ser redan ut att bli en succé bland både killar och tjejer.

Vi i S-gruppen vill tacka alla inblandade i samarbetet med den röd-gröna gruppen. Men även övriga som har jobbat med att få teknikcollege till Gotland.

S-gruppen GVN

Aino Friberg-Hansson

Birgitta Nylund

Ulla-Britt Jacobsson

Åke Stenman